Datum objave: 26. Rujan 2019

Zaslužne Šibenčanke i Šibenčani primili sinoć nagrade Grada na posebnom mjestu, na tvrđavi Barone

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi put unazad brojnih godina svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Šibenika u povodu Dana grada Šibenika i blagdana sv. Mihovila nije održana u Gradskoj vijećnici nego na atraktivnoj tvrđavi Barone. Na njoj su dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnima.

Na svečanosti su bili brojni uzvanici , među njima i ministar uprave Ivan Malenica kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, šibensko- kninski župan Goran Pauk sa suradnicima, ujedno i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, gradonačelnici susjednih i prijateljskih gradova, predstavnici gradskih tvrtki i ustanova, ravnatelji osnovnih, srednjih škola i vrtića i mnogi drugi.

Na svečanoj sjednici nazočio je i šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić te biskup u miru msgr. Ante Ivas.

Uzvanicima se prigodnim riječima obratio gradonačelnik Šibenika Željko Burić te istaknuo konkretne pokazatelje pozivnog rasta u područjima gospodarstva, poduzetništva i turizma. Također, naveo je i investicije koje se u gradu realiziraju u ovom trenutku.

„Grad Šibenik ima tri temeljne odrednice svog razvoja; u sredini je gospodarstvo, a na bokovima su turizam i visoko obrazovni sustav. S ponosom ističem da smo uspjeli u sva tri smjera jer Šibenik je u ovom trenutku turistički ne samo prepoznatljiv grad, nego grad od kojeg se očekuje da svake godine iznjedri nešto novo.“, poručio je gradonačelnik Burić te uputio čestitke ovogodišnjim laureatima.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović, župan Goran Pauk, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić i ministar uprave Ivan Malenica.

„Grad Šibenik u Vladi i Ministarstvu uprave ima partnera koji želi jačati regionalnu i lokalnu samoupravu. Vlada je prepoznala razvoj i trud Šibenika, a što se tiče suradnje istaknuo bih projekt Batižele kao onaj koji je od krucijalne važnosti za daljnji razvoj grada.“, kazao je ministar Malenica.

Na sinoćnjoj Svečanoj sjednici potom su uručene nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima. Grb Grada Šibenika dodijeljen je Marijani Borić, za sveobuhvatna postignuća u istraživanju i afirmaciji šibenske znanstvene baštine i popularizaciji prirodoznanstvenog doprinosa grada Šibenika u zemlji i inozemstvu. Ivana Guberina dobitnica je Plakete Grada Šibenika za dugogodišnji pedagoški rad i postignuća u promicanju stvaralaštva za djecu. Udruzi turističkih vodiča “Mihovil“ Šibenik dodjeljena je Plaketa Grada Šibenika za postignuća u promicanju kulturnopovijesnog turizma i Šibenika kao posebne turističke destinacije. Klapi „Jadrija“ Šibenik se dodjeljena je Plaketa Grada Šibenika povodom 45. obljetnice djelovanja, za iznimna postignuća u klapskom pjevanju i promicanju šibenske glazbene tradicije.Šibenskoj biskupiji Nagrada Grada Šibenika dodjeljena je za realizaciju projekta Civitas sacra – Sveti grad i valorizaciju kulturne baštine katedrale sv. Jakova i palače Galbiani. Šibensko pjevačko društvo „Kolo“ ostvarilo je Nagradu Grada Šibenika u povodu 120. obljetnice djelovanja, za iznimna postignuća u afirmaciji i očuvanju hrvatske zborske glazbe.Jedriličarski klub „Val“ Šibenik dobitnik je Nagrade Grada Šibenika za dugogodišnja iznimna postignuća u sportu i organizaciju Svjetskog prvenstva u jedrenju po ORC-u.Ante Barbača dobitnik je Nagrade za životno djelo Grada Šibenika za dugogodišnji izniman doprinos razvoju i promicanju klapskog pjevanja i očuvanju nematerijalne kulturne baštine.

U ime nagrađenih zahvalu je uputila predsjednica ŠPD Kolo Miljenka Bujas.

U glazbenom dijelu programa nastupilo je ŠPD Kolo i za klavirom profesorica Gordana Pavić, pod ravnanjem maestra Ive Lise. Program je moderirala šibenska glumica Franka Klarić.
 

Iz kategorije: Vijesti