Datum objave: 18. Rujan 2019

Projekt "Zlarin bez plastike" dospjet će i na Opću skupštinu UN- a

Diana Ferić
Diana Ferić

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović na Općoj skupštini UN - a u utorak u NEW Yorku uz ostalo će govoriti o projektu "Zlarin bez plastike", jedinom otoku na kojem se od lani ne koristi jednokratna plastika.

" Predsjednica će u ponedjeljak sudjelovati na Klimatskom summitu glavnog tajnika UN-a, gdje će s ostalim predsjednicima i premijerima revidirati što se sve napravilo po tom pitanju. Očekuju je brojni bilateralni razgovori između ostalog i sa turskim predsjednikom Recepom Erdoganom, jordanskim kraljem Abdulahom II., kosovskim predsjednikom Thaçijem, predsjednicom Gruzije Guramišvili, a teme razgovora bit će kriza između Saudijske Arabije i Irana, Afganistan, Sirija i migranti.
Drugog dana posjeta govorit će pred Općom skupštinom UN-a, a za govornicom će se pojaviti deveta. Njezin govor, doznaje se na Pantovčaku, bit će posvećen krizi multilateralizma, u govoru će poduprijeti reforme koje provodi glavni tajnik UN-a, no naglasak će staviti na održivi razvoj i očuvanje okoliša.
Predstavit će projekt otoka Zlarin, jedinog otoka koji je lani odlučio da neće koristiti jednokratnu plastiku i to provodi. Nakon tradicionalnog ručka koji organizira glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, radni dan predsjednica će završiti tradicionalnom večerom koju priređuje američki predsjednik Donald Trump"; priopćili su iz njezinog ureda.
Naravno da je ta vijest na Zlarinu dočekana s oduševljenjem.

 


"Bili smo totalno iznenađeni pobjedom na APC, ushićeni potporom Darka Rundeka, prezadovoljni filmom #odmoriseodplastike i svom medijskom pozornošću ovih godinu dana, oduševljeni kako je prva sezona bez plastike prošla, ali kad smo za ovo čuli... Oboreni smo s nogu!!!
Za Zlarin bez plastike u UN !!! Hvala svima zaslužnima sto je projekt započeo, sto živi i sto se ovako pozitivno razvija! Hvala Predsjednici sto je prepoznala vrijednost ove inicijative i sve uloženo vrijeme i trud!", napisali su na Facebook stranici TZ Zlarina.

Zlarinjani su lani potpisali Povelju 'Za Zlarin bez plastike' s prisegom da više nikada u budućnosti neće koristiti jednokratnu plastiku u svom poslovanju i tijekom kulturno-zabavnih manifestacija i to predstavnici trgovačkih i ugostiteljskih tvrtki i obrta, otočnih udruga i društava, kao i čelnici Mjesnog odbora Zlarin i tamošnje Turističke zajednice.

Za taj su projekt ponajprije zaslužne Ana Robb, Nataša Kandijaš, Ivana Kordić i Jelena Radošević – autorice inovativnog rješenja 'Zlarin – otok bez plastike' koje je pobijedilo na nacionalnom natječaju inicijative zaustavljana dotoka plastičnog otpada u more pod nazivom 'Adriatic Plastic Challenge'. 

Iz kategorije: Vijesti