Datum objave: 12. Rujan 2019

Ivo Glavaš proglasio prodaju HNK Šibenik najvećom aferom u povijesti šibenskog sporta i napustio sjednicu GV -a

Ivo Glavaš proglasio prodaju HNK Šibenik najvećom aferom u povijesti šibenskog sporta i napustio sjednicu GV -a
Diana Ferić
Diana Ferić

Ivo Glavaš vijećnik MOSTA demonstrativno je dans napustio sjednicu Gradskog vijeća nakon što je za govornicom prosvjedovao zbog načina na koji se prodaje HNK Šibenik i nazvao ju "najvećom aferom u povijesti šibenskog sporta".
Upitao je vijećnike znaju li tko čini tvrtku Paramount kojoj se prodaje taj šibenski klub.

 

"Svjedoci smo neviđenog skandala u povijesti šibenskog sporta, a možda i hrvatskog.Gradskom vijeću je na odlučivanje stigla Odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za kupnju dionica HNK Šibenik s.d.d. u vlasništvu Grada Šibenika.
E sad, iz Odluke se jasno vidi tko je kupac. Dakle, kupac je tvrtka sa sjedištem u Šibeniku, koja se zove PARAMOUNT GRUPA d.o.o. Prema podacima iz sudskog registra znate li kad je firma osnovana? Dana, 27. veljače 2019. godine. Znate li tko su osnivači, odnosno vlasnici te tvrtke? Ima ih dvoje. Jedna je vlasnica gospođa Mateja Plenča, a ona je inače kćer Ivice Plenče, koji je bivši direktor Vodovoda. Drugi je vlasnik Pankaj Gupta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

Ta informacija o mladoj kćerki gospodina Plenče nije dostavljena javnosti. Ono što je javnosti prezentirano je da klub kupuje moćna PARAMOUNT GRUPA čiji je vlasnik stranac Pankaj Gupta, međutim nigdje nije navedeno tko je točno kupac, a to je PARAMOUNT GRUPA d.o.o. iz Šibenika, i to osnovana tek 27. veljače 2019. godine. A temeljni kapital te firme je 20.000 kuna.

Također, javnosti nije rečeno da je Pankaj Gupta iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nego da je iz Indije. E sad, kad sam preko interneta pokušao pronaći tko je taj gospodin, tražilica mi je izbacila tridesetak ljudi koji se zovu Pankaj Gupta, neki od njih su iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a najviše ih je iz Indije. Tako da meni sad nije jasno o kojem Punkaj Gupti se radi. Je li to Pankaj Gupta koji je jedan od direktora Islamskog investicijskog fonda ili Pankaj Gupta bivši igrač kriketa. To su ovi iz Emirata. Ili se možda radi o nekom od onih Pankaj Gupta iz Indije?
č

Znate li tko je direktor te tvrtke PARAMOUNT GRUPA d.o.o. iz Šibenika? Ni manje ni više nego bivši direktor Vodovoda Ivica Plenča, glavom i bradom.
Dakle, u istoj priči imamo Ivicu Plenču, njegovu kćer koja je inače u ranim dvadesetim godinama, HDZ, nogomet, Ujedinjene Arapske Emirate i neidentificiranog Pankaj Guptu.
Dionice kluba se prodaju za 105.000 kuna. Znate li koja je nominalna vrijednost dionica? 59 milijuna 411 tisuća i dvjesto kuna. A u izvještaju o financijskom poslovanju kluba za 2018. godinu, navodi se da su prihodi bili 7.747.289 kuna.
U vezi Javnog poziva za prikupljanje ponuda, isti je objavljen 24. lipnja 2019. godine. Ponavljam, tvrtka PARAMOUNT GRUPA d.o.o. Šibenik osnovana je tek nekoliko mjeseci prije toga 27. veljače 2019. godine. Dakle, prvo se osnovao kupac, a onda se krenulo u objavu javnog poziva za kupnju.

 

Iz svega što sam do sada naveo, jasno je kao dan da se ovdje radi o organiziranom djelovanju, a koje zapravo nema nikakve realne veze s nogometom, već se nogometni klub koristi samo kao sredstvo, a ne kao cilj. I sad, na današnji dan, vijećnicima Gradskog vijeća Grada Šibenika je Odluka o kupnji poslana na glasovanje. 

Dok istovremeno Europska unija u zadnjih nekoliko godina ulaže velike napore u suzbijanje inicijativa koje ovdje HDZ podržava i provodi u djelo. Meni kao dobrom poznavatelju nogometa nisu promakle vijesti o djelovanju Scotland Yarda, Europola i drugih institucija. Oni jako dobro znaju kakva je to pošast s Istoka poharala engleske nogometne klubova, čak i prvoligaške. Reći ću samo da su se organizacije koje su se tradicionalno pojavile na Siciliji proširile svijetom, a sad na mala vrata pokušavaju ući preko Šibenika u Hrvatsku.

 

Čak se i sam gradonačelnik konstantno izuzima i ograđuje od cijele ove situacije, logično jer ne želi s tim imati posla, i prepušta drugima da odlučuju. Očito želi izbjeći da njemu danas-sutra netko ne pokuca na vrata...
I još vam želim reći da bi meni kao velikom ljubitelju nogometa bilo jako teško gledati kako vijećnici na četvrtoj točki Dnevnog reda dižu ruke za Mateju Plenču, Ivicu Plenču, HDZ, Ujedinjene Arapske Emirate i neidentificiranog Pankaja Guptu. Kao Šibenčanin, ja to jednostavno ne mogu podnijeti", istaknuo je za govornicom Glavaš.

 

 

Bez obzira na to što je Glavaš otišao gradonačelnik Burić je odgovorio na njegove primjedbe kazavši da je postupak prodaje HNK Šibenika krajnje čist i transparentan te da je primjer kako se politika mora izuzeti iz sporta, a za Glavaša je kazao da je izvitoperio činjenice i da se od početka, za razliku od predstavnika svih drugih političkih opcija nije imao hrabrosti uključiti u to.
"Pobjegao je sa sjednice umjesto da čuje odgovor zato što ništa ne razumije. Kada nešto ne znate onda vam je strah veliki. Za govornicom je pročitao nešto što mu je očito netko drugi napisao jer on ništa o tome ne zna", ustvrdio je Burić.

 

Na nelogičnost postupka prodaje HNK Šibenik o čemu će danas odlučiti vijećnicu želio je ukazati i vijećnik Anton Dobra kada je za govornicom pokazao fotografiju Punkaja Gupte upitavši gradonačelnika zna li tko je to. Gradonačelnik Burić je kazao kako ne zna i da je dobro što je to tako jer je prošlo vrijeme kada su gradonačelnici kontaktirali s privatnim ulagačima.
 

Iz kategorije: Vijesti