Datum objave: 07. Rujan 2019

Šibenska policija i državno odvjetništvo nisu sankcionirali Thompsonov "Za dom spremni",još se gleda snimka koncerta

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč posljednjoj presudi Visokog prekršajnog suda te više presuda Ustavnog suda kao i one Europskog suda za ljudska prava, institucije hrvatske države za sada nisu prijavile Marka Perkovića Thompsona za uzvikivanje ustaškog pozdrava za vrijeme koncerta u Tribunju krajem lipnja ove godine te u Skradinu ovog vikenda. Objašnjenja koja je Index dobio od strane šibenske policije i Općinskog državnog odvjetništva o slučaju Thompson uistinu su nevjerojatna. No krenimo redom, piše Index.hr.

 

Na koncertu Marka Perkovića Thompsona u Skradinu ovog je vikenda došlo do uzvikivanja ustaškog pozdrava "za dom spremni" na javnom prostoru, a što predstavlja kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske.
 

Nekažnjeno se diže desnica i urla se "za dom spremni"
"Otpjevat ćemo u sjećanje na Domovinski rat pjesmu 'Čavoglave', onako kako smo je pjevali... Idemo zajedno", najavio je pjevač Perković na koncertu u Skradinu izvođenje "Čavoglava". Skradinom je za nekoliko minuta zagrmjelo "za dom spremni" uz istovremeno dizanje desne ruke cijele publike. Sve je to zabilježeno na snimci koju je objavio Index.
Iako izvikivanje tog ustaškog pozdrava na javnom prostoru predstavlja kršenje zakona i Ustava Republike Hrvatske, policija i DORH nisu reagirali.

 

"Nadležna PP Šibenik poduzela je potrebite mjere i radnje s ciljem dokumentiranja svih događanja vezano za navedeno javno okupljanje - koncert te je o svim dosad prikupljenim činjenicama proslijeđeno izvješće nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Daljnje postupanje poduzimat će se u koordinaciji s navedenim Državnim odvjetništvom", stoji u odgovoru šibenske policije koji je dobio Index. Iz odgovora je jasno kako protiv pjevača Thompsona nije podignuta ni prekršajna prijava.
Odvjetništvo još gleda koncert Thompsona otprije dva i pol mjeseca

 

Kako doznajemo, MUP je zatražio očitovanje DORH-a za događanja u Skradinu, ali i u Tribunju 24. lipnja ove godine, gdje je Perković uz pomoć publike na isti način izvodio pjesmu "Čavoglave".
"Općinsko državno odvjetništvo zaprimilo je izvješća Policijske uprave Šibensko-kninske o koncertima Marka Perkovića Thompsona u Tribunju u Skradinu. Izvješća će biti razmotrena te ako se iz izvješća i priloga ne proizlaze elementi kaznenog djela, obavijestit će se o tome policija, kako bi mogla dalje postupati kao ovlašteni primarni tužitelj u prekršajnog postupku za prekršaje protiv javnog reda i mira", stoji u odgovoru ODO-a iz Šibenika. Iz odgovora je vidljivo kako ODO u Šibeniku nije uspio napraviti ni izvješće za događaj otprije dva i pol mjeseca za koncert u Tribunju. Odvjetništvo tumači da policija tek nakon izvješća eventualno može podnijeti prekršajnu prijavu.
 

 

Sud: Pozdrav je kažnjiv i utemeljen je na rasizmu
S obzirom na rad DORH-a moguće je da ovo izvješće nikada neće izaći vani, a policija u Šibeniku ima sjajno pokriće zašto ovaj slučaj nije uopće prijavila Prekršajnom sudu. A trebala je!
Prije dva tjedna objavljena je presuda Visokog prekršajnog suda prema kojoj je izvođač pjesme "Bojna Čavoglave" pravomoćno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava "za dom spremni" na njezinu početku. Presuda je donesena 13. lipnja ove godine, a njome je kažnjen makarski pjevač Mario Roso koji je Thompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obilježavanja 20. obljetnice akcije Oluja.
U presudi stoji da je pozdrav "za dom" ili "za dom spremni" korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu te time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.
Prema tumačenju predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića, izvođenje sporne pjesme u dijelu izvikivanja ustaškog pozdrava je zabranjeno, a policija i DORH moraju to poštovati sve dok sud, eventualno, ne donese drugačiju presudu o ovom slučaju. Isto tako zamjenik šefa policije Josip Ćelić naglasio je kako policija mora provoditi zakon, sukladno presudi Visokog prekršajnog suda.
 

 

Zamjenik policije govorio jedno, policija radi drugo
No toga se, za sada, ne drže ni DORH ni MUP. Postupanje šibenske policije u suprotnosti je i s nedavnom izjavom zamjenika šefa policije Josipa Ćelića koji je naglasio kako policija mora provoditi zakon, sukladno presudi Visokog prekršajnog suda.
"Policija nije tu da komentira zakon nego da ga provodi. Sukladno jedinstvenoj praksi policija će provoditi zakon. Ukoliko bude takva odluka Visokog prekršajnog suda donešena, naravno da ćemo postupati po zakonu", zaključio je Ćelić na temu uzvikivanja pozdrava "za dom spremni", a prije nego što je presuda Visokog prekršajnog suda postala javnom .
"Očigledno se ovdje dobiva malo na vremenu, no nisu mi jasni razlozi jer je slučaj vrlo jasan. Za početak ću samo reći da i DORH može pokrenuti u svakom trenutku prekršajni postupak kao i da policija ne mora čekati", kaže odvjetnik Anto Nobilo govoreći o ovoj slučaju naglašavajući kako su ovi postupci mimo sudske prakse, zakona i presuda sudova, uključujući i Ustavni sud.
 

 

Nobilo: Stvar je jasna, a nama trebaju kazne kao i u Austriji
Naime, Nobilo kaže je u slučajevima izvikivanja ustaškog pozdrava policija ključna jer ona mora najprije prijaviti Prekršajnom sudu sve one koji uzvikuju ovaj pozdrav. Policija mora, smatra Nobilo, svaki takav uzvik prijavljivati jer ona nema diskrecijsko pravo odlučiti hoće li se netko goniti ili ne.
"Jasno je propisano da je taj pozdrav fašistički i vrijeđa osjećaje mnogih hrvatskih građana. Policija ne može na osnovu svojih političkih preferencija odlučivati hoće li nekoga prijaviti ili ne", tvrdi Nobilo. Naime za ovog odvjetnika dileme nema, pozdrav je fašistički, a Hrvatskoj bi morala biti uzor Austrija.
"Vidjeli ste kako je to Austrija riješila na Bleiburgu pa nakon prvih kazna nema više ni ustaškog pozdrava na komemoraciji. Nestale su te ustaše. Po tom istom načinu hrvatska policija, DORH i Sud mogu i moraju iskorijeniti te ispade. Apsolutno sam, po uzoru na Austrijance, za povećavanje kazni u ovim slučajevima" kaže Nobilo za Index dodajući kako pozdrav "za dom spremni" nisu tek dvije-tri riječi, nego slavlje fašizma.
 

 

Kako je nastala fama o neujednačenoj sudskoj praksi?
Ured pučke pravobraniteljice nedavno je objavio kako je u posljednjih osam godina bilo 37 prvostupanjskih presuda o javnoj upotrebi pozdrava "za dom spremni", a većinu je tih postupaka pokretala upravo policija. Dosta rjeđe to su radila općinska državna odvjetništva. U 27 predmeta donesene su osuđujuće, dva su predmeta otišla u zastaru, dok je u osam slučajeva donesena oslobađajuća presuda. Osim hrvatskog pravosuđa koje u većini slučajeva smatra da je pozdrav "za dom spremni" nezakonit, tu je i Ustavni sud koji jasno navodi da pozdravljanje tim fašističkim pozdravom treba prijavljivati i kažnjavati.
Fama o neujednačenoj sudskog praksi, na koju se pozivaju oni što galame "za dom spremni", stvorena je kombinacijom dvaju glavnih faktora: 1. propagandnim forsiranjem malobrojnih oslobađajućih presuda za ZDS u desničarskim medijima, a koje su rezultat nekompetentnog sudačkog kadra na nižim razinama sudovanja i 2. politikom vlade Andreja Plenkovića o "dvostrukim konotacijama" ZDS-a, koju u javnosti promoviraju i njegovi ministri i neki policijski načelnici, iako to nema nikakvog utemeljenja u važećim zakonima RH. Naravno tu je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja ima razumijevanja za one koji se ponose fašističkih pozdravom.
 

 

Pravobraniteljica na udaru desnice
"Činjenica je i da postoje odluke nižih sudova prema kojima su osobe za uzvikivanje tog pozdrava bile oslobođene, no važno je istaknuti da takve presude nisu izvor prava, i kao takve ne mogu biti opravdanje policiji da ne podnosi prekršajne prijave u drugim slučajevima uzvikivanja spornog pozdrava, a kao što je bio slučaj pripadnika 9. bojne HOS-a koji su ispred spomenika hrvatske pobjede Oluja '95. na središnjem gradskom trgu u Kninu izvikivali 'za dom spremni'", kazala je nedavno pučka pravobraniteljica Lora Vidović. Njena izjava izazvala je val nezadovoljstva u ekstremno desničarskim medijima te pripadnicima te političke opcije.
  

Iz kategorije: Vijesti