Datum objave: 05. Rujan 2019

Miro Bulj u Šibeniku progovorio i o ugroženosti rijeke Krke i NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Volonterima MOST - a koji od danas do 6. rujna prikupljaju potpise podrške Mostovoj inicijativi „Vodu u Ustav“ Šibeniku priključio se jutros i saborski zastupnik Miro Bulj koji je prvi progovorio o potrebi zaštite pitke vode i vodnih resursa u Republici Hrvatskoj i županijski vijećnik Šibensko-kninske županije.

 

„Mostov prijedlog podržala su 34 zastupnika, te je on uvršten u proceduru Hrvatskoj sabora, a potpise skupljamo jer želimo da vladajući shvate da je ova inicijativa bitna i da je građani diljem Lijep naše podržavaju, te da je nužno da se voda zaštiti Ustavom. Rijeka Krka bez sumnje je jedan od najvrjednijih bisera ovog kraja, a opet vidimo da se javljaju problemi i da je nužno pristupiti zaštiti dok još ima vremena. Sve što su mogli, oni su privatizirali i to ne smijemo dopustiti da naprave s vodom. Iako je voda opće dobro, privatizacija vodoopskrbe je moguća i ona se pokuša provesti i u drugim zemljama i zbog toga je bitno da se voda kod nas zaštiti Ustavom.
S obzirom na klimatske promjene i rast svjetskog stanovništva, raspoloživa količina pitke vode pada, te je naš susjed, Slovenija svjesna tog problema promijenila Ustav i zaštitila vodu. Mi smatramo da moramo slijediti taj primjer i građanima zajamčiti pravo na pitku vodu kao javno dobro“, istaknuo je Miro Bulj.

 

Županijski vijećnik Ivica Ledenko naveo je da su političke elite svih ovih godina pokazala što i kako rade, da se izgubilo povjerenje te da je ključno ići u proceduru, zaštiti vodu Ustavom i ne dopustiti da se manipulira s vrijednim resursom. Naglasio je da je osnovna postavka održivog razvoja da ono što smo baštinili moramo sačuvati i proslijediti generacijama koje dolaze.

 

„Što se tiče dugoročnih koncesija koje su dane ispod stola, mi na to trenutno ne možemo utjecati, iako smo svjesni da je naše zlato dano za sitniš. Mi ovom inicijativom dugoročno želimo zaštiti privatizaciju vodoopskrbe, kao i sve vodne resurse i naš krš“, naglasio je Miro Bulj.
  

Iz kategorije: Vijesti