Datum objave: 03. Rujan 2019

Grad Šibenik krenuo u pripremu gradnje žičare između tvrđava svetog Mihovila i svetog Ivana

Diana Ferić
Diana Ferić

Grad Šibenik je napravio prvi korak u izazovnom i rizičnom pothvatu - izgradnji žičare između tvrđava svetog Mihovila i svetog Ivana pa je nakon provedenog postupka javne nabave sklopio ugovor s tvrtkom Dalekovodi projekt za izradu idejnog projekta te žičare vrijednog oko 156 000 kuna. Zanimljivo je da su to napravili potiho, bez da su medijima poslali i obično priopćenje za javnost iako se radi o zanimljivom neuobičajenom projektu i za građane važnom projektu. U Uredu gradonačelnika smatraju da je dovoljno to što je, kako su nam odgovorili "postupak javne nabave objavljen je na službenoj internetskoj stranici Grada Šibenika gdje je dostupan javnosti i medijima". Dalekovodi projekt navodno imaju iskustva s gradnjom žičara, a uključeni su i u projekt žičara na Učkoj.

 

Zanimljivo je i da se za izradu tog projekta nije javio arhitekt Niko Bašić koji je osmislio sustav žičara između sve četiri šibenske tvrđave i što se to smatra njegovim projektom.

" Arhitektonski biro Marinaprojekt d.o.o. se nije javio na postupak javne nabave za izradu idejnog rješenja žičare, a podsjetimo, povezivanje tvrđava sv. Mihovila i sv. Ivana je stara ideja koja se pojavila i prije prezentacije mreže žičara po ideji gospodina Nikole Bašića", kažu u Uredu gradonačelnika.

 

Istodobno s pripremom izgradnje žičare između tvrđava svetog Mihovila i svetog Ivana koja se upravo uređuje traju i aktivnosti na pripremi gradnje elevatora od Doca do tvrđave svetog Mihovila, u dvojim bedemima.



Krajem svibnja ove godine Grad Šibenik je od projektnog biroa Marinaprojekt d.o.o. naručio izmjenu idejnog projekta eskalatora kako bi se prilagodio novim spoznajama i potrebama Javne ustanove Tvrđava kulture, a na osnovu kojeg bi se krenulo u postupak ishodovanja lokacijske dozvole. Izmjena projekta koštat će 47.500 kuna.

 

Grad Šibenik, u suradnji s arhitektom Nikolom Bašićem, prije nekoliko godina počeo pripremati podlogu za provedbu projekta sustava javnih žičara, radnog naziva Šibenska okomica, koje bi povezivale sve šibenske tvrđave.

 

Tada je bilo najavljeno da će prije svega biti izrađena studiju isplativosti koja će definirati trasu, broj putnika i vlasničke odnose. “Studija bi odredila hoće li žičara biti otvorena tijekom cijele godine ili sezonski, a definirala bi i nosioca projekta – točnije, hoće li se žičara dati u koncesiju nakon izgradnje ili će se formirati tvrtka koja bi bila zadužena za rad žičare. Sustav žičara svakako bi bio jedinstven, kako turistički, tako i prometni projekt s kojim bi Šibenik iskoristio sve benefite svog specifičnog izgleda i položaja, a time i bogate kulturne i povijesne baštine” najavio je prije godinu dana gradonačelnik Željko Burić. Očito da se sada krenulo parcijalno bez da je izrađena ta studija.

Arhitekt Nikola bašić je, kao što je poznato, izradio idejni projekt poznat kao „Šibenska okomica“, a u sklopu kojeg je zamišljeno da žičare povezuju tvrđavu Sv. Mihovila i Sv. Ivana, dok bi s Mihovila išao krak na gatu Vrulje i na plažu Banj, a s tvrđave Sv. Ivana bi išao krak na tvrđavu Barone.

 

Ideju o povezivanju šibenskih tvrđava "zračnim tramvajima" zastupao je još prije nekoliko godina i Hrvoje Zekanović, sadašnji saborski zastupnik tada kandidat za gradonačelnika Grada Šibenika.
 

Iz kategorije: Vijesti