Datum objave: 30. Kolovoz 2019

12 godina od kornatske tragedije još uvijek nema odgovora na pitanja što se dogodilo i tko je kriv

Diana Ferić
Diana Ferić

Obilježava se danas dvanaest godina od kornatske tragedije, kada je na otoku Kornatu u eruptivnom požaru poginulo 12 vatrogasaca i kada je 13., Frane Lucić teško ozlijeđen, ali i 12 godina traženja odgovora na pitanje što se tog dana dogodilo, kako su ti nesretni ljudi stradali i tko je za to kriv. Ta pitanja od prvog dana muče njihove obitelji, prijatelje i kolege i nevjerojatno je da se državna tijela nisu potrudila da do kraja rasvijetle tu tragediju.Doći jednom godišnje na dan kada se ta tragedija dogodila na Kornat, položiti cvijeće i zapaliti svijeće uz križeve izgrađene u spomen na te nesretne ljude nije dovoljno. Naprotiv, licemjerno je dok se ne dobiju službeni odgovori.


 Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom 30. kolovoza 2007., 12 ih je poginulo na mjestu ili preminulo nakon nekoliko dana u bolnici.

Jedini je preživio tada 23-godišnji Frane Lučić iz Tisnog. Upravo u Tisnom, večer uoči same godišnjice tragedije, održao se mimohod sjećanja. 12 kamenih divova za 12 vatrogasaca! Među njima dvojica Crvelina, otac i sin.

 

'Što ide dalje, to je sve to teže, sve gore. Jako nedostaju. Jako, jako i grozno', govori Ajka Crvelin, majka Ante i supruga Ivice, vatrogasaca stradalih na Kornatu, prenosi HRT.


'Po meni je to sramota što nitko nije odgovarao, a 12 života je izgubljeno', rekla je Vesna Puček, sestra i kći stradalih vatrogasaca novinarima na jučerašnjem mimohodu.
'Najviše me boli to kad su saznali da sam stradao. Nisu htjeli pomoći, nego smo 5 sati čekali pomoć', kazao je Frane Lučić, kako prenosi tportal.
Oni s ozljedama sličnim Franinim, da su pomoć dobili na vrijeme, možda bi i preživjeli: 'Oni su imali realnu šansu da prežive', rekao je Dušan Zečević, sudski vještak, 20. listopada 2012.

 

Jedini krivac za državu je bivši županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica. Ukrcao je maloljetnike u helikopter, nije poslao pomoć, tajio informacije o tragediji... Dva puta mu sude - dva puta je oslobođen krivnje. No, novih optužnica nema. Ni novih saznanja o uzroku stradanja. U teorije o eruptivnom požaru ili izgaranju nehomogene plinske smjese nitko ne vjeruje. Godine prolaze - odgovora ni odgovornih nema.

 

'Zna se sve kako tko zapovijeda, tko je koga poslao i tko je s kim komunicirao. Na koju razinu je prešlo spašavanje i gašenje. Mislim da je to jednostavno, ali eto, izgleda da još nije vrijeme da se riješi taj slučaj', rekao je Tome Belakušić, zapovjednik DVD-a Tisno. 

Iz kategorije: Vijesti