Datum objave: 27. Kolovoz 2019

Ekološki incident u šibenskoj luci ipak je izazvao kvar na crpki kolektora

Diana Ferić
Diana Ferić

Kratkotrajno zagađenje mora fekalijama u šibenskoj luci do kojeg je došlo prije desetak dana izazvao je ipak kvar na šibenskom kolektoru, kako su potvrdili u poduzeću "Vodovod i odvodnja". "Nastavno na Vaš upit obavještavamo Vas da je navedenog datuma došlo do manjeg kvara na elektroničkom sklopu u crpnoj stanici, koji je otklonjen u roku od sat vremena te je uspostavljen normalni tok", kažu u tom poduzeću.

Na to su sumnjali i u Lučkoj kapetaniji koja je odmah kada je zagađenje prijavljeno obavila očevid. Ustanovili su da fekalije u more nije ispustio niti jedan brod koji je tada bio u luci te da je "izvor" sigurno na kopnu. U priopćenju koje smo dobili iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture napominje se kako su se takvi ekološki incidenti već znali događati no u "Vodovodu i odvodnji" kažu da je ovo prvi kvar na sustavu odvodnje zbog kojeg je more bilo zagađeno fekalijama. "Nemamo spoznaju da su se takvi kvarovi događali, osim što se u ekstremnim slučajevima velikih kiša ili poplava dogode incidentni preljevi", objašnjavaju u "Vodovodu i odvodnji".

 

Slobodna Dalmacija je prije godinu dana pisala o tomu da se vlasnici brodova u Vrnaži žale da svako toliko fekalije zagade luku iz preljeva šibenskog "Vodovoda i kanalizacije" kod kolektorskog šahta no Frane Malenica, direktor šibenskog "Vodovoda i odvodnje" to je i tada demantirao.
 

"Jest da u kolektorskom sustavu nisu razdvojene oborinske i kanalizacijske vode, no one se nikako ne mogu pomiješati. Drugim riječima, ako dođe do ispuštanja iz preljeva, to jedino može biti prljava voda, fekalije nikako", kazao je.
 

 

I u šibenskoj gradskoj upravi kažu da ne znaju za takve probleme.

Ovih dana su duž hrvatske obale česti slučajevi zagađenja mora fekalijama koje iz svojih ispuštaju neodgovorni nautičari.
 

Iz kategorije: Vijesti