Datum objave: 14. Kolovoz 2019

DUGA IZNAD KRKE: Ekumenski turizam i čuvanje povijesne i kulturne baštine Bukovice

Diana Ferić
Diana Ferić

Radionica ojkanja "Duga iznad Krke 2019", manifestacija ekumenskog turizam posvećena očuvanju i promicanju povijesne i kulturne baštine Bukovice, koju organizator SKD “Prosvjeta” iz Zagreba, održava se od 16. do 20 kolovoza u Kistanju i  na području NP "Krka", na vidikovcu Manojlovac i amfiteataru u Burnumu. Radionicu ojkanja vodit će dr. sc. Joško Ćaleta stručni suradnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, i etnomuzikolog dr. Sanja Ranković, profesorica tradicionalnog pjevanja na Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu.
U sklopu "Duge iznad Krke", organiziran je niz zanimljivih poučnih, zabavnih i edukativnih programa. Škola zidanja suhozida koja počinje u ranu zoru ispijanjem tradicionalne mučenice, a završava pučkom marendom, pečenom janjetinom u 9 sati ujutro.
Slijede "Kistanjski zalasci sunca" s gledanjem noćnog neba iz ambijenta bez urbanih svjetlosnih zagađenja koje organizira Astronomsko astronautičko društvo iz Zadra. "Kistanjski zalasci sunca" ove su godine posvećeni 140. obljetnici rođenja Milutina Milankovića iz Dalja, kojeg je američka Agencija za svemirska istraživanja NASA uvrstila među 15 najznačajnijih svjetskih znanstvenika svih vremena koji su se bavili planetom Zemljom te je u Milankovićevu čast dala njegovo ime kraterima na Mjesecu i na Marsu te jednom planetoidu.
Polaznike radionice čekaju vrhunski domaći proizvodi; sokovi od višanja, stolno grožđe, ljetni jorgovan i lavanda, sve ostalo što zrije pod kistanjskim suncem. "Duga iznad Krke" promiče i zdravu domaću prehranu pa će biti prilike za guštanje u izvornoj gra varici sa pancetom . Pripremljen je i raznolik glazbeni i književni program, a bit će i nekih iznenađenja.
Pokretač projekta "Duga iznad Krke" je Ilija Krneta, dipl politolog, jedan od osnivača i prvi predsjednik Zbora novinara medija nacionalnih manjina Hrvatskog novinarskog društva, član SKD „Prosvjeta“ te promotor ruralnog razvoja, ekologije, zdrave hrane, kulture, baštine i turizma kroz projekt „Kistanjski zalasci sunca“ u Kistanjama.
 

Iz kategorije: Vijesti