Datum objave: 09. Kolovoz 2019

NBA: Neven Spahija, prvi i (još uvijek jedini) hrvatski trener u NBA-u, na 3 godine odlazi u Memphis Garizzliese

Diana Ferić
Diana Ferić

Nevan Spahija, šibenski košarkaški stručnjak, dobio je drugi ugovor u najboljoj košarkaškoj ligi svijeta, američkom NBA-u. Angažiran je kao pomoćni trener Memphis Grizzliesa te na tri godine seli u Memphis, grad Elvisa Presleya, Johnnyja Casha, Arethe Franklin i B. B. Kinga, u američkoj državi Tenessee.
Spahija će kao iskusni trener s bogatim međunarodnim iskustvom  biti desna ruka glavnom treneru Grizzliesa Tayloru Jenkinsu te će s njegovom stručnom ekipom raditi na podizanju tima Grizzliesa, trenutno najmlađeg u NBA-u. Zadatak nije lak jer je
po završetka sezone 2018.-2019. Chairman and Controlling Owner Grizzliesa,  Robert Pera, odlučio promijeniti pristup košarkaškoj strategiji i potpuno restrukturirati ekipu kako bi je, tim doveo, kako je naglasio,  na put održivog uspjeha. S novim ugovorom Neven Spahija u hrvatskoj je košarki bio i ostao jedinstvena pojava. On je još uvijek prvi i jedini hrvatski košarkaški trener u NBA-u, jedini  je uspio dobiti dva ugovora (od 2014. do 2017. bio je pomoćni trener Atlanta Hawksa u stručnome štabu Mikea Budenholzera), a uz to je i jedini hrvatski trener nositelj prestižnog NBA All Stars prstena. 

Spahijini Grizzliesi prvu utakmicu u sezoni 2109. - 2020. igraju već 17. rujna i to protiv jake ekipe Indiana Pacersa. Tijekom tri godine koliko će Neven Spahija biti pomoćni trener, Grizzliesa će odigrati najmanje 246 utakmica.

Neven Spahija, bio je izbornik Hrvatske košarkaške, trener izraelskog Maccabija, španjolske TAU Cerámice, litavskog Lietuvos Rytasa, talijanskog Roseto Sharks Rostera, ruskog Avtodor Saratova, španjolske Valencije, slovenske Krke i Union Oliimpije te turskog Fenerbahçe Ülkera. U Hrvatskoj je bio trener Elemesa, Šibenika, Zrinjevca, Gradine i Cibone. Do sada je osvojio 12 klupskih trofeja.
Uz Dražena Petrovića i Darija Šarića, Neven Spahija je treći Šibenčanin u NBA-u.
 

Iz kategorije: Vijesti