Datum objave: 29. Srpanj 2019

Dr.sc. Ljiljana Zmijanović:Ministar Ćorić se postavio iznad Suda, ovo je poraz pravne države!

Diana Ferić
Diana Ferić

"Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić svojom se odlukom da za ravnateljicu Ju NP Krka ponovno imenuje Nellu Slavicu, a da pri tome nije uvažio primjedbe Upravnog suda koji je poništio njegovu prvotnu istovjetnu ulogu stavio iznad suda. Ovo je poraz pravne države", bio je prvi komentar dr.sc. Ljiljane Zmijanović na vijest da je ministar Ćorić ponovio istovjetnu odluku o imenovanju ravnatelja JU NP Krka na koju se ona žalila i dobila spor.


"Pitaju me neki hoću se ponovno podnijeti tužbu. Pa naravno da neću. Koji bi bio smisao toga ako ministar ne poštuje zakone i sudove, koji je smisao svega ako Povjerenstvo najboljom ocjenom vrednuje koncepciju rada imenovane kandidatkinje koja je očito plagijat?", kaže  ona. .

 

Upravni sud je, kao što je poznato, poništio Odluku o imenovanju, ali ne i natječaja, ali je   u obrazloženju svoje presude o poništenju Odluke o imenovanju Nelle Slavica iznio i niz primjedbi na račun postupka imenovanja koje je provelo Povjerenstvo što ga je imenovao ministar. U Presudi nalaže da ministar  "treba donijeti novu odluku pridržavajući se primjedaba i pravnih shvaćanja navedenih u Presudi, a on to očito nije napravio već se samo, kako je priopćeno tražio od Povjerenstva da mu obrazložio zašto su predložili Nellu Slavicu i ponovno je potvrdio.

 

U obrazloženju Presude postavlja se i pitanje regularnosti javnog natječaja u kojem se nije spominjalo da će se sa svim kandidatima koji ispunjavaju uvjete provesti intervju, a na kraju je upravo dojam koji su ostavili u tom intervjuu bio presudan. Nadalje, Upravi sud primjećuje i da nije određeno što se i kako u intervjuu vrednije, da nema zapisnika rada Povjerenstva iz kojeg bi se vidjelo koja su pitanja kandidatima postavljana i kakvi su bili odgovori te da je sve ostalo na diskrecijskoj odluci Povjerenstva. Sud zaključuje i da se ni po čemu ne može vidjeti jesu li svi kandidati u tom intervjuu imali jednak tretman odnosno da nema objektivno mjerljivih i unaprijed propisan pravila.

 

"Normalno bi bilo da je ministar izabrao novo povjerenstvo i da se postupilo prema primjedbama Upravnog suda. Ovako je ministar omalovažio, Upravni sud, pravne norme i proceduru kao takvu i stavio se iznad svih demokratskih pravila. Ako to zaista prođe i ako ne bude snosio poltičke posljedice onda  zaista ne znam što reći i što više napraviti", zaključuje dr.sc Ljiljana Zmijanović. 

Iz kategorije: Vijesti