Datum objave: 26. Srpanj 2019

Znanstvenici dokazali:U Krki i pastrvama koje u njoj žive su koncentracije svih metala iznad dopuštene granice

Diana Ferić
Diana Ferić

Opasne kemikalije i spojevi u laguni kraj kninske tvornice vijaka prijete NP Krka i organizmima koji žive u Krki koja je već zagađena. To je činjenica koju su dokazali znanstvenici. Pokazalo je to i istraživanje dr.sc. Vlatke Filipović Marijić s Instituta "Ruđer Bošković" koja je ustanovila da su povišene koncentracije gotovo svih od 25 izmjerenih metala u vodi i u jetri potočne pastrve kod Knina, u odnosu na izvor rijeke Krke, a to zagađenje ugrožava i izvorišta pitke vode. To samo dokazuje da je ŽO SDP -a Šibensko - kninske županije itekako u pravu kada proziva župana Gorana Pauka i traži da se ta opasnost spriječi. Danas zbog toga problema u Knin stiže ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

 

Ta je znanstvenica provela projekt procjene kakvoće vode rijeke Krke i utjecaj potencijalnih izvora zagađenja na kvalitetu vode, ali prvi put i na organizme koje u njoj žive. Referentna postaja joj je bila izvorište Krke na kojem je voda I. kategorije. Taj je projekt financirala zaklada Adris, a kao suradnica radi na još jednom projektu na rijeci Krki koji financira Hrvatska zaklada za znanost, a koji daje slične rezultate.

 

"Svi smo svjesni da su izvorišta zagađenja svega 2 kilometra udaljena od granica NP krka i da je i on zagađen. Količine svih teških metala koje smo mjerili nizvodno od ušća su povećane. Znamo da su uzrok komunalne otpadne vode Knina i lagune. Prvi smo proveli istraživanje kako organizmi koji žive nizvodno reagiraju na ta zagađenje i u njima smo našli povećane koncentracije. Što su mjerenja bila bliža izvorištima zagađenja te su koncentracije veće. naravno to još uvijek nije na razini koju imamo u vrlo zagađenim rijekama, ali ukazuje da je zagađenje tu. Imamo sreće što je Krka krška rijeka pa se sve to brzo razrijedi, ali postoji i činjenica da se ta zagađenja i talože, recimo u Brljanskom jezeru, što je dokazao kolega Cukrov. Pratimo promjene u tijelu riba i rakovica i utvrdili smo ih samo što je to još uvijek na staničnoj razini. Jasno je da na Krki postoje ti točkasti izvori zagađenja koji ugrožavaju i kvalitetu vode i organizme koji žive u njoj, a potencijalno i izvorišta pitke vode", kazala je za Radio Knin dr.sc. Vlatka Filipović Marijić jer su njezina istraživanja pokazala da fizikalno-kemijski i mikrobiološki pokazatelji kakvoće vode ukazuju na zagađenja, a kakvoća rijeke Krkek od Knina je često i V. kategorije.

 

"Cinka, kroma, aluminija, kalcija, magnezija i kalija smo našli u ekstremno visokim koncentracijama, koje po nekoliko tisuća puta prelaze granične vrijednosti", govori i Ivica Kisić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

 

"To je jedna strana priče, a druga strana priče su organska onečišćenja. Pod time mislimo na ugljikovodike, kojeg smo našli u mulju izrazito povećanog sadržaja, ali i ono što je još problematičnije je da smo našli povećan sadržaj BTX spojeva, posebno toluena i svih ugljikovodika u vodi", izjavio je Klisić za RTL. On je i sudsko vještak za zagađenja.

 

 

"Kada imate neki prostor koji je zagađen bilo kakvim materijalima, morate analizirati o čemu se radi da biste znali postaviti dalje korake u rješavanju tog problema", izjavio je Marko Jelić, gradonačelnik Knina. A problem je sve veći, zagađene industrijske lagune ovdje postoje desetljećima, a porijeklo, kaže gradonačelnik, svi znaju. "To je industrijska laguna koja služi za odlaganje otpadnih voda tvornice vijaka DIV, a s druge strane kompozicije vlaka nalazi se pruga, koja dijeli lagunu, a tamo idu fekalne komunalne vode", govori Jelić. 

On tvrdi da je jedini zagađivač bivša tvornica vijaka TVIK, koju je 2005. godine preuzeo Tomislav Debeljak te pod novim imenom tvornice DIV d.o.o, ponovno pokrenuo proizvodnju.

"Oko tvornice, iza jablana voda je potpuno crvena, a drugdje je čista", kaže Jelić za RTL.

 

"Prozirna, čista voda izlazi iz tvornice u lagune, tvrdi glasnogovornik TVIK -a koji ističe da se još nisu spojili na gradski pročišćivač jer on još ne radi i s njim ima problema.


"Novi pogon je u funkciji od 2018., zajedno sa novom halom koja je kompletno dizajnirana. Voda od vijaka se tu tretira iz pogona, ona prolazi kroz ove pogone, nekoliko postupaka da bi izašla, znači da bi zadovoljili vodopravne uvjete i da bi voda na kraju bila čista što nam je cilj. To je dakle rješenje Hrvatskih voda i on je izgrađen da se naše tehnološke vode ispuštaju u gradski kolektor, zajedno sa radnom dozvolom koja nam je odobrena", govori glasnogovornik Jurišić.
U DIV-u se slažu da problem postoji, ali ne i da oni snose ikakvu odgovornost za njegovo nastajanje.

 

RTL doznaje da će dr.sc. Klisić krajem ljeta nastaviti istraživanja kako bi se ustanovio porijeklo zagađenja. Troškovi uklanjanja dosad nastale štete procjenjuju se na gotovo devet milijuna eura. I to samo vode, ne i tla, javlja RTL 

Iz kategorije: Vijesti