Datum objave: 18. Srpanj 2019

Mladi stručnjaci iz Hrvatske došli zbog posla u Impol - TLM i nastanili se u Šibeniku

Mladi stručnjaci iz Hrvatske došli zbog posla u Impol - TLM i nastanili se u Šibeniku
Diana Ferić
Diana Ferić

U vremenu kada mladi stručnjaci odlaze iz sredina kao što je Šibenik u veća središta poput Zagreba ili pak u inozemstvo vrijedi zabilježiti kako se u Šibeniku događa i suprotni trend, da u njega dolaze mladi visokoobrazovani stručnjaci iz drugih sredina. Zahvaljujući mogućnostima zapošljavanja i razvoja karijere koju pruža Impol - TLM u Šibenik su iz Siska došla raditi i živjeti tri mlada stručnjaka, dvojica izravno s faksa na posao. Razgovarali smo s njima o njihovom iskustvu i prilici koju su dobili zaposlivši se u Impol - TLM -u.

 

Tridesetčetverogodišnji Dario Prerad procesni inženjer u ljevaonici Impol-TLM-a u Šibenik se, prihvativši ponudu iz Impol - TLM - a preselio u prosincu 2016. godine.
-Javio sam se na natječaj koji je raspisao IMPOL - TLM. Ponudili su mi dobre uvijete, stalni radni odnos, dobru i redovnu plaću... nisam dvojio iako sam već bio zaposlen u Sisku. Preseljenje iz Siska u Šibenik nije mi bilo problem. Moja su očekivanja ispunjena, a Impol se pokazao korektnim poslodavcem. Ispoštovali su sve što mi je rečeno i obećano. Otvorene su mogućnosti napredovanja, plaća je dobra, uvjeti rada su primjereni. Radim na poslovima nadzora proizvodnog procesa u ljevaonici. Posao je odgovoran, a ima dana i kada je napora",ispričao nam je.

Nije, kaže, imao problema ni s prilagodbom životu u Šibeniku osim nekih "detalja".

"Jedino mi još nije legla ovdašnja hrana... riba i te stvari... više sam za konkretne stvari. Ah, da morao sam naučiti i "strani" jezik, što je to bumbeta, a što koltrina, ali sve je to ugodno i simpatično, Šibenčani bi rekli smišno, zar ne? Najvažnije je ipak zadovoljstvo na poslu. Preporučio bih svakome da dođe ovdje. Plaće su puno bolje nego drugdje, a i odnosi su korektni... mogu to reći i ocijeniti jer sam prije dolaska u Impol - TLM imao devet godina radnog iskustva u drugim poduzećima.

 

 

Njegov mlađi kolega, 27 - godišnji Vlado Džomba procesni je tehnolog u hladnoj valjaonici Impol - TLM-a i također se zbog tog posla preselio u Šibenik. Porijeklom je iz Kotor Varoša kod Banja Luke, a od 1995. godine živio je u Sunji. Srednju školu završio je u Sisku gdje je i diplomirao na sisačkom Metalurškom fakultetu. Po zvanju je magistar inženjer u metalurgiji.

"Diplomirao sam u veljači 2018. godine. Nisam odmah tražio posao, želio sam prije toga položiti vozački i riješiti još neke stvari koje nisam uspio obaviti za vrijeme studija, no praktično sam se zaposlio odmah bez čekanja. Vidio sam natječaj na Zavodu za zapošljavanje, javio sam se i... evo me, od 2. svibnja radim u Impol - TLM-u u Šibeniku. Ovo je moje prvo radno mjesto. Da budem iskren, nisam imao predodžbu o poslu kojim ću se baviti i životu u Šibeniku, ali zadovoljan sam. Radim upravo ono što sam diplomirao, na utjecaju žarenja na svojstva mehanička legure bakra i aluminija. To je zanimljivo područje pa me posao veseli. Preselio sam u Šibenik. Ovdje mi je super. Paše mi. Šibenik je mali, jednostavan grad... Živim na Baldekinu kod spomenika Draženu Petroviću. Sva moja očekivanja su ispunjena. Radim ono za što sam se školovao. Plaća je dobra i redovna. Kada je riječ o Impol - TLM-u nisam došao u nešto sasvim nepoznato. Čuo sam za Impol - TLM na Danima karijera na Metalurškom fakultetu. Malo sam se i raspitivao, pročitao nešto u novinama. Nije mi bilo teško započeti novi život u Šibeniku", otkriva nam Vlado.

 

 

Ambiciozni 25 - godišnji Šiščanin Ante Severinski također je magistar inženjer metalurgije i on je iz Siska došao raditi i živjeti u Šibenik. I tu namjerava i ostati.

"Na petoj godini studija počeo sam tražiti na internetu mogućnosti za zaposlenje nakon što diplomiram, a onda sam na Danu karijera na Metalurškom fakultetu u Sisku saznao za šibenski Impol-TLM. Tu sam dobio vrlo dobre i povoljne informacije pa više nisam dvojio - Impol - TLM je bio moj izbor. Diplomirao sam u srpnju 2018. godine i odmah se javio na Impolov natječaj. I to je bilo to. Dobio sam posao. Počeo sam raditi 2. siječnja ove godine. Bilo je to glatko, bez čekanja i trauma, s faksa na posao. Jako sam zadovoljan. Uvjeti rada su dobri. Plaća je odlična. Impol je odličan poslodavac. Ovo mi je prvo radno iskustvo, ne znam kako je drugdje, ali ovo mladi čovjek može samo poželjeti. Impol je možda i najbolja tvrtka za prvo zaposlenje. Radim na novoj liniji koja je otvorena ove godine. Posla je puno, nije lako, ali ovdje se rad cijeni, a primanja su dobra. Itekako. I život u Šibeniku je dobar. Šibenik je lijep i ugodan grad, a Šibenčanke su lijepe, najzgodnije... samo su malo visoke", kaže u šali Ante.

Njih trojica zadovoljnih, mladih stručnjaka potvrđuju da mladi danas ne žele pod svaku cijenu odlaziti "trbuhom za kruhom" izvan svoje domovine ako im se, kao što je to u slučaju Impol - TLM -a, ponudi mogućnost da dobiju dobar posao, odgovarajuću plaću te napredovanje na poslu i primjena znanja koje su stekli tokom školovanja.
 

Iz kategorije: Vijesti