Datum objave: 18. Srpanj 2019

Povjerenstvo danas odlučuje o prodaju HNK Šibenik:Je li bogatom Indijcu naš klub samo žunta?

Diana Ferić
Diana Ferić

Posebno formirano višestranačko povjerenstvo u kojem su vijećnici svih političkih opcija koje sudjeluju u Gradskom vijeću,  odlučit će danas, 18. srpnja hoće li se ili ne prihvatiti jedina ponuda koja je dospjela na javni poziv za kupnju HNK Šibenik, ali čini se su neki ipak došli pameti pa da ih je možda, ako ništa drugo, prosvijetlio članak kolege Zdravka Pilića da im je gradonačelnik Željko Burić namjestio stupicu i da im kao na važnosti, da odluče o nečemu što nosi veliki rizik i za to preuzmu onda i odgovornost od koje će se on "oprati".

Toga je svjestan i Rikard Marenzi, vijećnik ŠGF-a, na nezavisnoj listi Stipe Petrine koji je na svom Facebook profilu objavio kako je postupak prodaje HNK Šibenik traljavo proveden te piše:

 

"Oni, koje vode Grad Šibenik, očito se žele riješiti nogometnog kluba po svaku cijenu, jer to govori i početna cijena od 100.000kn. To bi i razumjeli kad bi ti isti imali viziju i osjetili povijesni trenutak u kojem imamo šansu napokon se odrediti prema sportu i njegovom razvoju u našem Gradu.
Uz sva dužna poštovanja ponuditelja, bez fige u džepu, njegovu ponudu treba cijeniti i shvatiti dobronamjerno, za sve ostalo i nemamo nikakvog razloga. Ali od njega ne smijemo tražiti da on odradi naš posao, onaj koji će napokon odrediti jasan stav o potrebi razvoja sporta i ponašanja u procesu sportskog razvoja naše djece i omladine" i zaključuje:"U ovom postupku prodaje kluba, zalažem se za čvrsti stav, jasne želje i namjere, sa što kvalitetnijim pregovorima postići zadane ciljeve s unaprijed postavljenim granicama ispod kojih ne idemo. Za sada to ne vidim, pa stoga, svjestan i ne bježeći od odgovornosti, ne mogu se odrediti prema tijeku postupka, uz naglasak da cijenim i uvažavam ponuđača u hvalevrijednom pokušaju i možebitnom uspjehu".

 

Važno bi bilo znati zašto jedna svjetski biznismen kao što je Pankaj Gupta želi drugorazredni HNK Šibenik. Možda je HNK Šibenik samo žunta, a u igri je namjera sudjelovanja u puno većoj transakciji, recimo, kupnja bivšeg zemljišta TEF-a.

 

Obratili smo se direktorici tvrtke Mateji Plenča, želeći  doznati koji su motivi bogatom Indijcu i njezinoj obitelji za preuzimanje HNK Šibenik, ali, za sada, nije bila raspoložena za razgovor.

 

Paramountu Grupu koja je jedina poslala ponudu za kupnju HNK Šibenik osnovali su Indijac s emiratskom adresom Pankaj Gupta i Mateja Plenča. Prema podacima iz sudskog registra (kao jedini član uprave) za pojedinačno i samostalno zastupanje je ovlašten Ivica Plenča. Mediji su također prenijeli informaciju da je kao zastupnik interesa PG-a otvaranju ponude (uz Ivicu Plenču) prisustvovao i odvjetnik Jasmin Avdagić.

 

Portal nogometplus analizirao je i tko su ljudi koji stoje iza potencijalnog preuzimanja HNK Šibenik. Evo što su napisali:

Informacije o ponuđaču:

Što se vlasničkog odnosa u PG-u tiče, od 20 tisuća kuna temeljnog kapitala tvrtke, 44-godišnji Gupta je imatelj 90 poslovnih udjela od po 200 kuna svaki, dok je 26-godišnja Mateja Plenča u temeljnom kapitalu sudjelovala s 2 tisuće kuna.

Obitelj Plenča

O suvlasnici PG-a Mateji Plenči nema nikakvih podataka o bilo kakvoj bivšoj ili trenutačnoj poslovnoj aktivnosti. U javnost je (od otvaranja PG-ove ponude) tek izašao podatak da je sestra Tomislava Plenče – šibenskog “poduzetnika koji se bavi nekretninama”. Upravo je Tomislav osoba koja je u ime Indijca i sestre ishodila potvrdu o rezervaciji imena tvrtke PG, čije je sjedište na istoj adresi kao i sjedište jedine tvrtke u kojoj je Tomislav suvlasnik. Riječ je o tvrtki Nekretnine 24 d.o.o. u kojoj je uz Tomislava jedini osnivač društva 65-godišnji Ivica Plenča. Iako do objave teksta nismo dobili potvrdu za pretpostaviti je da je Ivica otac Tomislava i Mateje, jer su svi troje prijavljeni na istoj adresi prebivališta.

Ivica Plenča, podsjetimo jedini član uprave Paramount Grupe, je prema dostupnim informacijama bio sudionik u obrani Šibenika tijekom Domovinskog rata u koji se uključio kao prvi zapovjednik jednog od bataljuna pričuvnog sastava MUP-a Šibenik. U rujnu 1991. Plenča je bio Načelnik financija 113. brigade Zbora narodne garde. Zajedno s njim je tu funkciju obavljao i šibenskom kraju poznat HDZ-ovac Čedo Petrina. Trenutačni ravnatelj Lučke uprave Šibenik jedno je vrijeme bio član uprave Plenčine tvrtke Nekretnine 24 d.o.o..

 

Ni sam Ivica Plenča ne stoji loše s funkcijama u privatiziranim i državnim tvrtkama. Od listopada 1995. do lipnja 1998. godine bio je član nadzornog odbora šibenske Jadranske banke u kojoj je istu funkciju na kraći period u 2002. godini obavljao i Ante Kulušić, trenutačni dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i bivši saborski zastupnik. Kulušić je početkom 2016. godine stekao i poslovni udio u šibenskoj banci koju je dvije godine poslije otkupila Hrvatska poštanska banka.

 

Vrijedi istaknuti da je HDZ-ov Dario Kulušić bio jedini član (višestranačkog) Povjerenstva – koje je otvaralo ponudu Paramount Grupe za otkup Šibenika – koji je iskazao zadovoljstvo ponudom. Podsjetimo, Dario je aktualni nogometni sudac, široj javnosti najpoznatiji po suđenju na kup utakmici Sloge i Dinama.
Nakon rastanka s Jadranskom bankom Plenča je iste te 1998. godine postao član nadzornog odbora nekadašnjeg šibenskog industrijskog giganta TLM-a. U tom vremenskom periodu je TLM s njim nadzirao i današnji župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk.

 

U vrijeme dok je bio u NO-u TLM-a Ivica Plenča također je obnašao funkciju direktora šibenskog Vodovoda gdje se zadržao od siječnja 1997. do srpnja 2001. godine. Ni ta funkcija nije ga spriječila da od srpnja 2000. do travnja 2004. obnaša funkciju zamjenika predsjednika nadzornog odbora još jedne šibenske tvrtke koja je danas u stečaju – Rivijera hoteli i kampovi d.d.. Također je bio i član nadzornog odbora šibenskog Poliplasta.

 

Uslijedio je period Plenčine anonimnosti, a negdje u srpnju 2009. osniva tvrtku Nekretnine 24 d.o.o., da bi godinu poslije zajedno s Ivicom Rončevićem osnovao tvrtku Hidromontaža d.o.o., koja je ugašena 2016. godine.
 

Iz kategorije: Vijesti