Datum objave: 17. Srpanj 2019

Obrtnici traže od hrvatske vlade smanjenje stope poreza na dohodak pa 1,2 milijuna građana dobivalo veću plaću

Diana Ferić
Diana Ferić

Aktualna porezna problematika i prijedlozi za porezno rasterećenje obrtništva bile su teme sastanka održanog 15.srpanja u Zagrebu u Ministarstvu financija RH s visokom delegacijom Hrvatske obrtničke komore u kojoj je uz predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca sudjelovao predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Joso Smolić te predsjednica sekcije računovođa HOK-a Đurđica Mostarčić. Predstavnike HOK-a u Ministarstvu financija primio je državni tajnik Zdravko Zrinušić te pomoćnici ministra, ravnatelj Porezne uprave Božidar Kutleša i ravnatelj Carinske uprave Hrvoje Čović, priopćili su iz Županijske obrtničke komore u Šibeniku.

 

Predstojeći četvrti krug porezne reforme otvara prostor dodatnog poreznog rasterećenja obrtnika te su na sastanku predstavnici HOK-a ponovo istaknuli važnost smanjenja stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu s 25 posto na 13 posto. No jednako tako je važan i prijedlog HOK-a za smanjenje stope poreza na dohodak s 24 posto na 18 posto što bi direktno utjecalo na poboljšanje položaja zaposlenika.

 

- To bi direktno značilo veću neto plaću za oko 1,2 milijuna građana Hrvatske koji se sad oporezuju sa stopom od 24 posto. Tu je i prijedlog za ukidanjem poreza na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića koji sad iznosi 3 posto a isključiva je porezna obveza ugostitelja. Smatram da bi takva porezna rasterećenja donijela dugoročni povoljni efekt gospodarskog rasta.“- kaže predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnik HOK-a Joso Smolić.

 

 Među zahtjevima vezano uz porezne izmjene koje je delegacija HOK-a iznijela u Ministarstvu financija nalazi se i prijedlog da se poslodavcima omogući da zaposlenicima osiguraju topli obrok bez plaćanja dodatnih poreza i doprinosa te da se uvede zaštićeni račun obrtnika u poteškoćama kako da bi mogao nastaviti s radom i tako steći uvijete za otplatu dugovanja. 

 

Iz kategorije: Vijesti