Datum objave: 17. Srpanj 2019

Impol ulaže u Šibeniku više od 40 milijuna eura u ljevaoničke linije, očekuju da će brzo dobiti sve suglasnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Impol grupa je ove godine započela s projektom izgradnje nove ljevaonice u Šibeniku koju namjerava pokrenuti do kraja 2021. godine, a u svoje strateške planove uključila je i dodatnu investiciju u drugu ljevaoničku liniju koja bi trebala biti dovršena 2024. godine. Zahvaljujući tim investicijama Impol - TLM će moći proizvoditi 50.000 tona aluminijskih blokova. Više je razloga zbog kojih je Upravni odbor Impol grupe odlučio da se krene u te investicije, a to su zastarjela postojeća ljevaonica koja ne omogućava lijevanje zahtjevnih aluminijskih legura, restrukturiranje proizvodnje u smjeru dodavanja vrijednosti proizvodima i prodor na tržište automobilske i avio industrije te upravljanje rizicima dobivanja ulaznih sirovina.

 

”Šibenik kao lokacija ima izvanredne potencijale za to s obzirom na veličinu industrijske zone i suvremenu valjaonicu. Sada nam nedostaje samo ljevaonica i imat ćemo sve uvjete za razvoj proizvoda s kojima ćemo moći osvajati tržište automobilske i avio industrije”, kaže direktor Valjaoničkog odjela Impol grupe Tomaž Smolar i zaključuje: "Kada završimo taj investicijski ciklus Impol - TLM će restrukturirati svoj prodajni miks i postati proizvođač proizvoda s visoko dodanom vrijednošću.”
Na ubrzano dovršenje tih investicija tjera ih i zaustavljanje proizvodnje u tvornici Aluminij Mostar.

 

"Ove smo godine uspjeli nabaviti sirovinu iz drugih izvora, međutim nama je iznimno važno trajno osigurati dovoljne količine sirovina i zato nam je nužno da što prije dovršimo novu ljevaonicu u Šibeniku. Jedino nam to jamči stabilan dotok ulazne sirovine”, ističe direktorica za nabavu u Impol grupi Mojca Kolmanič.

U novu ljevaonicu bit će uloženo 22 milijuna eura, a u drugu ljevaoničku liniju, koju će početi graditi do kraja ove godine, dodatnih 20 milijuna eura. Nova ljevaonica bit će tehnološki opremljena vrhunskom tehnologijom koju zahtjeva moderno tržište, a ispunjavat će i najviše standarde zaštite okolišna.

 

 

Dinamika planiranih investicija ovisi, međutim, i o brzini kojom će mjerodavna tijela u Republici Hrvatskoj odobravati potrebne suglasnosti za te projekte.

 

”Nadamo se da će sve institucije u Hrvatskoj od kojih očekujemo brzu reakciju i razumijevanje zadovoljiti naša očekivanja i da će nam pomoći da se svi potrebni postupci za dobivanje tih odobrenja što prije okončaju. U suprotnom bit će ugrožen strateški razvoj društva Impol-TLM. O tome ne želimo niti razmišljati, ali svjesni smo opasnosti da bi, ako dođe do zastoja u tim postupcima koji se provode u lokalnim i državnim tijelima, bili prisiljeni smanjiti proizvodne količine i usmjeriti se usko na obradu za potrebe Valjaonica što bi značilo veliki korak natrag u razvoju Impol - TLM -a ”, naglašava Tomaž Smolar koji, kao i cijela Uprava Impol grupe očekuje da će važnost tih investicija biti prepoznata i na lokalnoj i na državnoj razini i da će one biti dovršene u planiranom razdoblju.
 

Iz kategorije: Vijesti