Datum objave: 29. Lipanj 2019

OTKRIĆE: Moderni turizam Dalmacije počeo je u Šibeniku i Skradinu 29. 6. 1844. godine!

Diana Ferić
Diana Ferić

Moderni turizam u Dalmaciji počeo je u Šibeniku i Skradinu 29. lipnja 1844. godine što znači da danas slavi svoj 175. rođendan.
Do sada se smatralo da je moderni turizam u Dalmaciji počeo 10. kolovoza 1844. godine u Dubrovniku kada je brod "Baron Sturmer" u Dubrovnik dovezao prvu grupu putnika koji putuju iz zadovoljstva.

Međutim, primat Dubrovnika osporen je zahvaljujući Darku Gulinu, šibenskom kroničaru, istraživaču i čuvaru zavičajne baštine koji je ukazao na nepobitne dokaze da je moderni turizam počeo 42 dana ranije, 29. lipnja 1844. godine, ne u Dubrovniku nego u Šibeniku kada je brod austrijskog Lloyda iz Trsta "Imperatore" dovezao prvu grupu putnika koji putuju iz znatiželje i zadovoljstva, na velebnu šibensku feštu sv. Petra i Pavla! 

 

Dokumenti na čije postojanje je ukazao Darko Gulin i naknadna otkrića do kojih su došli Redakcija časopisa "Volim Šibenik" i članovi Udruge "Volim Šibenik", nepobitni su: moderni turizam u Šibeniku i Skradinu (do kojeg su putnici s "Imperatorea" istoga dana otplovili manjim brodom kako bi posjetili i Skradinski buk), nepobitni su. Moderni turizam u Šibeniku i Skradinu, a sam tim i u

Šibensko - kninskoj županiji pa samim tim i Dalmaciji počeo je na današnji dan 1844. godine!
Osim toga. parobrod "Imperatore" koji je mogao primiti 160 putnika bio je prvi kruzer koji je plovio duž istočne obale Jadranskog mora, a prvi cilj, prva luka u kojoj je pristao bio je Šibenik tako da bi danas trebalo proslaviti i 175. obljetnicu uplovljavanja prvog kruzera u Šibenk.

Dokazi na čije postojanje je ukazao Darko Gulin, mijenjaju povijest hrvatskog turizma. Šibenik preotima Dubrovniku primat grada u kojem je počeo turizam u Dalmaciji, a dovodi u pitanje i primat Opatije kao grada u kojem je prema dosadašnjoj turističkoj historiografiji počeo moderni turizam u Hrvatskoj.

Sve o ovom uzbudljivom otkriću pročitajte u novom broju časopisa "Volim Šibenik".
Klikni na naslovnicu časopisa ili na poveznicu      https://issuu.com/volimsibenik/docs/volim__ibenik_no33

U časopisu "Volim Šibenik" ćete naći cijelu priču o početku turizma u Šibeniku, Skradinu i Dalmaciji, dokumente, uzbudljive fotografije pa čak i video projekciju prvog turističkog prospekta koji je bio dug čak 15 metara.

 

Iz kategorije: Vijesti