Datum objave: 28. Lipanj 2019

Šibenik izgubio i zadnji gospodarski brend koji je preživio tranziciju - Vinoplod - vinarija prodana Badelu 1862

Diana Ferić
Diana Ferić

Dramatična izvanredna Skupština šibenske "Vinoplod Vinarije" u četvrtak je ipak odradila ono što prije mjesec dana nije uspjela: izglasala je s 85 posto glasova prisutnih dioničara da se smanjuje temeljni kapital društva (s 28 milijuna na 240 tisuća kuna!) smanjenjem nominalnog iznosa dionica radi pokrića dijela gubitka. Ovim činom radikalno se mijenja vlasnička struktura "Vinarije", koja prelazi u ruke "Badela 1862", novog 95-postotnog vlasnika društva, de facto za samo 4,5 milijuna kuna, piše Davorka Blažević na portalu šibenski.hr.

Skupština je, inače, s istim dnevnim redom održana prije mjesec dana (22. svibnja) i tada je u njezinu radu, navodno, sudjelovalo 250 dioničara koji su većinski odbacili prijedlog Uprave o denominaciji vrijednosti dionice s 2600 na samo 20 kuna, jer se, kako su neki od njih i tada, ali i na ponovljenoj Skupštini u četvrtak isticali, time omogućava neprijateljsko preuzimanje društva od "Badela", a uz sufliranje aktualne Uprave i Nadzornog odbora šibenske firme.

Uložite prigovor

Na samom početku neki su dioničari (Slobodan Telenta) pokušali osporiti legalnost Skupštine, tražeći na uvid predane punomoći, kako bi vidjeli jesu li ovjerene kod javnog bilježnika. Predsjednik Skupštine Mario Kovač odbio je dati na uvid punomoći, a nezadovoljne dioničare uputio da nakon Skupštine ulože prigovor i u skladu s propisanom procedurom dokazuju svoje tvrdnje. Atmosfera je bila nabijena nepovjerenjem, suprotstavljenim mišljenjima, pa i neprijateljstvom, osobito između pojedinih malih dioničara i članova Uprave i NO društva. U jednom trenutku ni novinari nisu bili dobrodošli, ali tek zakratko. Srećom da se na tome nije istrajalo...

Čulo se i da je Uprava u nastojanju da po svaku cijenu provede svoj prijedlog o smanjenju temeljnog kapitala društva denominacijom dionica, organizirala, nakon samo mjesec dana, ponovljenu Skupštinu tako što su išli od kuće do kuće dioničara i uvjeravali ih da će, ako se ne izglasaju prijedlozi Uprave, ostati bez posla svih 60 sadašnjih radnika "Vinarije". Neki misle da je to izgledan scenarij, i s "Badelovim" preuzimanjem, barem za veći broj zaposlenih, i da je "Badel" zainteresiran samo za nekretninu.
 

Zvonimir Zaninović, bivši zaposlenik i jedan od dioničara društva, smatra da je ovo kraj "Vinarije", jedinog šibenskog gospodarskog brenda koji je preživio tranziciju, i to zahvaljujući golemoj akumulaciji iz ranijih, profitabilnih godina poslovanja, koja se neštedimice trošila, a da se nova vrijednost nije stvarala.

Bolje stečaj

- Sramota je - kaže Zaninović - da zadnjih 15 godina o "Vinariji" nitko ni u gradu ni u županiji nije ni progovorio. A sada je gotovo, firma je predana suspektnom "Badelu 1862", koji je u sprezi s politikom, za nikakvo ulaganje, dobio u ruke milijune. A oni koji misle da im je "Badel" jamac za očuvanje radnog mjesta, pa su zato tako i glasali, gadno su se prevarili, ja im samo mogu reći da će iz "Vinarije" otići bez gaća - poručio je ogorčeni dioničar. Sramotnim smatra i da je metar kvadratni zemljišta na kojem se nalazi "Vinarija" od Agencije za sanaciju banaka procijenjen na 200 eura, "a prije 10 godina 'Kauflandu' smo kvadrat prodali za 450 eura".

- Osobno sam - napominje Zaninović - zagovarao stečaj pa, ako novca u firmi nešto još ima, bolje da ih podijelimo mi, sadašnji i bivši zaposlenici i dioničari, nego da ih poklanjamo "Badelu"!

Što se dogodilo s jednim od najvećih šibenskih gospodarskih brendova koji je nagomilao dugove u iznosu od čak 66,5 milijuna kuna?
 

Damir Lasan, direktor društva koje je lani ušlo u predstečajnu nagodbu, o tome kratko i jasno kaže: - Niz razloga je za propast "Vinarije", a prvenstveno nije bila dobro vođena, nije držala korak s vremenom, nije se ulagalo u tehnologiju, ni u marketing.
Lasan je na čelu "Vinarije" zadnje tri godine, i kako veli, o vinu zna sve, iz težačke je, vinarske obitelji, njegov je djed imao 25 tisuća loza, a i on danas ima mali vinograd.

Imamo potporu

- Otkad sam direktor "Vinarije" razgovarali smo s više od 20 potencijalnih strateških partnera, jedne je zanimala samo receptura za našu travaricu, koja je lider-brend, jer se od 10 travarica kod nas proda i danas devet šibenskih. Prošle godine se javio "Badel 1862", i bio je spreman aktivno se uključiti u predstečajnu nagodbu i ući u "Vinoplod" kao strateški partner, te u konačnici postati većinski vlasnik. Ukupno prijavljene obveze "Vinarije" po predstečajnoj nagodbi iznose 66,5 milijuna kuna, ali veći dio obveza smo riješili kroz predstečajnu nagodbu, Agencija za sanaciju banaka uzima teren za dug, nešto i sami uspijevamo vratiti iz tekućeg poslovanja. Podršku za ovaj program dobili smo od Vlade, župana, gradonačelnika i sindikata - ističe Lasan, napominjući kako Agencija za sanaciju banaka daje "Vinariji" teren u najam s mogućnošću prvokupa, što znači da društvo ostaje na toj lokaciji, a to je i dokaz, kaže, da je "Badel" zainteresiran za nastavak proizvodnje, a ne samo za teren.

- Ulaskom "Badela" u "Vinoplod" stječemo uvjete za vremenski neograničeno poslovanje, saniramo kumulirane gubitke iz prethodnih razdoblja, i od 66,5 milijuna kuna duga ostaje nam samo 8 milijuna, s rokom otplate od pet godina. "Badel" nakon dokapitalizacije postaje 95-postotni vlasnik šibenske "Vinarije", a u idućih pet godina društvo predviđa rast od 3,5 posto godišnje - optimistično najavljuje Lasan.

Mnogi dioničari ne dijele optimizam direktora, naprotiv, smatraju ga, kao i prethodne uprave, još od direktora Mirka Ćale glavnim krivcem za rastakanje iznimno uspješnog i nadaleko prepoznatljivog šibenskog brenda. Radnicima nije ostalo ništa, kažu, a što je dobila uprava, o tom potom...

Iz kategorije: Vijesti