Datum objave: 10. Lipanj 2019

Pitali smo stručnjake što je bio mogući izvor zagađenja mora na Banju jer možda se može i ponoviti

Diana Ferić
Diana Ferić

Skoro pa je u javnosti bilo prešućeno da je 3. lipnja ove godine koncentracija baterije E. coli u moru uz plažu Banj bila tolika da more nije bilo dobro za kupanje odnosno na njoj je kupanje trebalo biti zabranjeno. Zato takva mjerenja i služe. Srećom što se izvješća o mjerenju moraju objavljivati na službenim stranicama i što ih novinari prate jer lokalne službe nisu reagirala i upozorile kupača.

Oni ne izražavaju zabrinutost jer naglasak u njihovim izvješćima je na tomu da je onečišćenje bilo kratkotrajno te da se u narednim mjerenjima nije ponovilo. Istina, oni su odmah, tri dana uzastopce uzimali i ispitivali uzorke i takve koncentracije  te bakterije više nije bilo, ali...

Nigdje se u službenim izvješćima nije spominjao mogući izvor jer, ako je on poznat, onda se može znati je li to zaista bilo nešto incidentno ili se može i ponoviti.

"Vremenske neprilike kroz svibanj i početak lipnja, kiša koja je padala dva dana neposredno pred uzorkovanje te slijevanje oborinskih voda u more mogu biti razlogom mikrobiološkog onečišćenja mora na plaži Banj", stoji u odgovoru stručnjaka Županijskog zavoda za javno zdravstvo na naš upit o mogućim izvorima".

Nitko ne spominje ni što je u to vrijeme bilo s dagnjama koje se uzgajaju na obližnjim uzgajalištima,a koje su također vrlo osjetljive na pojačanu koncentraciju E. coli.

Kupačima izgleda ne preostaje ništa drugo nego redovno pratiti na službenim stranicama izvješća o kvaliteti mora koje se uzorkuje svakih 15 dana, a ako s eu međuvremenu nešto "kratkotrajno" dogodi , to neće ni znati.  

Iz kategorije: Vijesti