Datum objave: 06. Lipanj 2019

Priča iz Zagrađa:Posadiš cvijet, ali ne promjeniš svijest nego zaradiš kaznu i probleme

Diana Ferić
Diana Ferić

"Više smeća i nereda, a manje cvijeća", to je čini se deviza koja vrijedi u Šibeniku i za nadležnu komunalnu službu, ali i za velik broj građana, a to potvrđuje aktualni slučaj iz Zagrađa.
Karmen Jelčić, šibenska nevista koja se u Šibenik doselila prije nekoliko godina nakon što je dugo živjela u Zagrebu i odrasla u Njemačkoj ne može mirno gledati taj nered i zapuštenost javnih površina, pogotovu u svom kvartu kojim svakodnevno prolaze brojni turisti iz Doca ili s parkirališta svete Nediljice, na putu prema tvrđavi svetog Mihovila. "Crveni" se pred njima zbog puno toga pa su ona i njezin susjed  Neven Berović na mjestu pokraj njihovih kuća, na kojem turisti zastanu nakon napornog uspona uredili malu cvjetnu instalaciju i postavili dvije klupice, kako bi malo "popravili dojam", ali uz to su i stvorili sebi samo probleme.

 

Karmen je netko od susjeda prijavio komunalnom redarstvu zbog te intervencije na javnoj površini. Oni su promptno došli. Već sutradan je dobila Rješenje o uklanjanju tog pitara s cvijećem koji su ugradili u stazu. Uputila je zamolbu odjelu za komunalne poslove da dopusti da cvijeće ostane i da izda dozvolu za to, ali nije dobila nikakav odgovor. U međuvremenu je ponovno stiglo komunalno redarstvo i novo Rješenje s prijetnjom da će u nazočnosti policije oni ukloniti cvijeće o njezinom trošku. Zamislite kako bi Šibenik izgledao da se tako reagira na svaku uzurpaciju i nagrđivanje javnog prostora kako se reagiralo u ovom slučaju u kojem je riječ o uljepšavanju javne površine. Dok smo radili ovu priču tim je dijelom Zagrađa prošlo dvadesetak turista i svi se pozitivno reagirali na tu malu cvjetnu instalaciju.

 

"Ne znam što bih na ovo kazala. Užasno se osjećam. Uklonit ćemo to, ali ne mogu vjerovati da nekom smeta nešto što uljepšava prostor, a ne reagira na to da su stepenice oštećene i opasne za prolaznike, da se bedem kod svete Nediljice urušava, da turisti prolaze neuređenim puteljcima iz kojih je izrastao korov. Na mjestu cvjetne instalacije bila je rupa u betonu koju sam kreativno iskoristila u dobroj namjeri i za opću korist, smatrajući da oplemenjujem javni prostor ispred kuće. Na to su me ponukali manifestacija „Posadi cvijet, promijeni svije(s)t“ i dječji crteži karakteristični za MDF a koje krase mnoge gradske zidove i prostore. Navedeni zahvat ne remeti prohodnost pješaka nego stvara „mjesto susreta i komunikacije“. Tu i susjedi mogu sjesti i proćakulati, djeca se igrati a turisti koji se penju stepeništem od rive do Mihovila mogu predahnuti i popričati s domaćim stanovništvom – nešto tipično za mediteransko podneblje", objašnjava Karmen Jelčić.

 

Valja napomenuti da je ona u dva navrata od 2016. godine poslala dopis Upravnom odjelu za komunalne poslove u Šibeniku, dobronamjerno, kako bi ih upozorila na sve nedostatke nadajući se da će to uzeti u razmatranje i da će nešto napraviti, ali ne samo što se to nije dogodilo nego joj se nisu udostojili niti odgovoriti.
U njima ih je upozorila da je put uz ostatke zidina, koji se proteže desno dolje od malog parkirališta, prema pravom zapadnom bedemu noću je neosvijetljen te da nema rukohvata pa se na toj strmini lako može pokliznuti i ozlijediti. Po ostacima bedema se hoda pa i vozi. Spominje i da su stepenice koje vode prema dolje i prema prolazu kroz bedeme i Crnici u jako su lošem stanju, da se kod bedema uslijed nespretnog betoniranja za kiše stvara bazen što sigurno pospješuje raspadanje bedema, te jedinstvene kulturne baštine koja je ionako u vrlo lošem stanju, da nedostaju klupe, da nema koša za smeće na potezu od VK Krka do tvrđave svetog Mihovila, da je skinut rukohvat na vrhu stepeništa koje vode Zagrađem od Doca prema tvrđavi svetog Mihovila, a koji onima koji se penju itekako dobro dođe i tako redom.

 

Napisala je to i očito bacila u vjetar, a kada je sama nešto napravila da bi se ta ružna slika donekle popravila dobila je "po prstima", a mogla bi i po džepu.
To što nije tražila dopuštenje za postavljanje te instalacije uzima se kao jedino bitno i važno. Zar ne bi bilo logično da se to dopuštenje naknadno izda i da to bude poticaj i drugim osviještenim građanima da sami urede prostor oko svojih kuća i zgrada kako bi Šibenik bio što ljepši i za nas i za turiste.

Na naš upit o ovom slučaju iz Grada Šibeniak su odgovorili:

"Upravni odjel za komunalne djelatnosti zaprimio je više opetovanih prijava stanara u Zagrađu vezano za slučaj postavljanja improviziranog cvjetnjaka na javnoj gradskoj površini. Stanari su se žalili UO za komunalne djelatnosti kako se cvjetnjak nalazi na sredini prolaza te predstavlja opasnost za pješake, posebice u večernjim satima te su inzistirali da se navedeno ukloni.Komunalno redarstvo je, po izlasku na teren, utvrdilo da je zahvat izvršen na javnoj gradskoj površini te su redari, sukladno svojim ovlastima, izdali rješenje o uklanjanju ' cvjetnjaka'.Komisija za provedbu natječaja za raspolaganje s nekretninama nije prihvatila zahtjev za izdavanjem dozvole i odobrenje improviziranog cvjetnjaka, budući da ometa nesmetan prolaz pješacima, na što su primarno upozoravali građani".

 

A kako izgleda Zagrađe, kao jedna od najprometnijih turističkih zona pogledajte u našoj Fotogaleriji. Možda to pogledaju i oni koji su odgovorni za uređenost ovog grada pa nešto poduzmu umjesto da samo kažnjavaju.

 

Iz kategorije: Vijesti