Datum objave: 03. Lipanj 2019

Na prosvjedu protiv dijela Roma u Čakovcu nosila se i zastava 113. brigade HV-a

Diana Ferić
Diana Ferić

Ne smiruju se još komentari na subotnji prosvjed u koji je u Čakovcu organizirala grupa građana iz Ulice Ante Starčevića, iz obližnjeg sela Pribislavec zbog problema koje imaju sa susjedima Romima, uz obrazloženje kako žele upozoriti na manjkavost sustava koji je, prema njihovom mišljenju, zakazao. Međutim, mnogi smatraju da je prosvjed zapravo usmjeren protiv Roma kao naroda i da je imao rasistički prizvuk, No u Šibeniku se postavilo i pitanje što je na tom civilnom skupu radila službena zastava 1 A satnije 113., šibenske brigade koja je dominirala na nekim fotografijama.


" Ne dovodim u pitanje pravi tamošnjih ljudi na prosvjed,a sli me zanima što na takvom civilnom skupu radi ratna zastava ratne postrojbe??? Bez obzira na to što je jedan od organizatora prosvjeda je bio pripadnik 113. brigade i što su njegovi suborci došli dati mu potporu", upitao je na Fecabook grupi Nikša Grgurev, inače umirovljeni narednik Hrvatske vojske ".

 

Prosvjednicima u Čakovcu, kako doznajemo, pridružili su se pripadnici Udruge 1. A satnije 113. brigade. kako bi dali potporu svom članu i pripadniku 113 brigade Alenu Panceru koji živi u Pribislavcu i oni su nosili zastavu 113. brigade.

 

"Došli smo da bismo dali potporu i pomogli našem suborcu Alenu Panceru iz Pribislavca čija je kuća prva do tamošnjeg romskog naselja. On sa susjedima Romima ima velikih problema i kazao nam je da više tu ne može živjeti zbog krađa, oštećenja svoje imovine, napada na njega i njegovu djecu.Mi nismo prosvjedovali protiv Roma nego smo željeli apelirati na institucije i vlast da takve probleme riješe i da Alenu, njegovoj obitelji i svim drugim građanima omoguće normalan i siguran život u domovini za koju su se borili. Isticanjem naše zastave htjeli smo pokazati da mu, kao suborci dajemo potporu", kazao nam je Željko Šižgorić, predsjednik te udruge koji je bio među prosvjednicima u Čakovcu.

Pancer je i govorio na tom skupu kazavši. "Prepošten čovjek živi u Međimurju i zato smo tu gdje jesmo. Međimursko strpljenje traje 20 godina. Pokušavalo se s peticijama, sva ministarstva i kabineti su upoznati s našim problemima. Mi sada moramo izaći na ulicu i umjesto njih raditi posao za koji su plaćeni. Oni taj problem ne žele niti shvatiti".

S druge strane, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina smatra da je taj prosvjed bio usmjeren protiv romske zajednice te da će još više potaknuti govor mržnje. Međimurska županija, kaže, ne zapošljava Rome, u dućanima ih prate dok kupuju, a ne žele ih niti poslužiti u kafićima...
"Kad jedan Rom napravi nešto, onda se proziva cijela romska zajednica. Krađe romske zajednice su i ukradeno mlijeko, kruh... Ja to ne odobravam, to se ne smije. Ali, zbog toga se proziva cijela zajednica. Romi ne mogu biti objekt, oni moraju biti uključeni u sve događaje", smatra on. Kajtazi. 

Iz kategorije: Vijesti