Datum objave: 29. Svibanj 2019

Šibenčanin Dražen Montana osmislio prvu brzobrodsku liniju od Rijeke do Zadra

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrtka GV Line Iadera, direktor koje je Šibenčanin Dražen Montana uvodi novu svakodnevnu brzobrodsku liniju Rijeka - Zadar koja će povezivati i otoke Krk, Rab i Pag i to od 15. lipnja pa do 15. rujna, brodom kojim se dva puta natjecali za brzu liniju Šibenik - Kaprije - Žirje i oba puta nisu prošli.

 

Ta bi nova linija trebala pridonijeti obogaćivanju turističke ponude Dalmacije i Kvarnera, ali i povezivanju otoka, jer otoci Krk, Rab i Pag na ovakav način nikad nisu bili povezani, niti međusobno niti s kopnom. Nekada davno su postojale klasične brodske ili trajektne linije no, isplovljavalo se navečer, plovilo noću, a putovanje od Rijeke do Zadra je trajalo 8 sati. Brzobrodska linija nije do sada postojala. Upravo je od te činjenice krenula ideja – ponovno morskim putem povezati Dalmaciju i Kvarner i uvesti brzobrodsku liniju namijenjenu domaćem stanovništvu, ali i turistima. 180 putnika moći će putovati u klimatiziranom prostoru broda Melita. Putnicima će na raspolaganju biti wi-fi, a moći će se osvježiti sokovima ili kavom te zasladiti grickalicama.

Nositelj i ideje i pokretač linije je tvrtka GV Line Iadera iz Zadra s višegodišnjim iskustvom u plovidbi na državnim linijama na čelu koje je upravo Šibenčanin Dražen Montana pa su se mnogi upitali zašto krajnja točka nije Šibenik nego Zadar.

 

"Na ideju o uvođenju ove linije došli smo nakon brojnih upita kako najbrže doći iz Zadra do Raba ili iz Zadra do Krka i tako smo ju onda i definirali. za Šibenik nije bilo interesa što ne čudi jer ne znam tko bi putovao iz Zadra u Šibenik brodom, kada je mnogo jednostavnije i brže autobusom, a nama bi to znatno povećalo troškove. To je jednostavno ekonomska logika jer ovo je komercijalna linija. Usporedbe radi, zna se zašto je tražena brodska linija između Splita i Dubrovnika, zato što je putovanje kopnom nezgodno i dugo, objašnjava Montana.

Ističe kako je njemu, kada je o Šibeniku riječ, mnogo zanimljivije zašto njegova tvrtka GV Line Iadera nije prošla na dva natječaja za brodsku liniju Šibenik - Kaprije- Žirje, koju je dobio Katamaran line s kojim otočani imaju problema, a namjeravali su je održavati s istim brodom koji će sada ploviti na puno dužoj i zahtjevnijoj liniji od Rijeke do Zadra i natrag.

Jedan od odgovora je sigurno taj da se u Šibeniku rijetko događa da oni koji imaju utjecaj i moć poguraju "svog čovjeka" odnosno lobiraju za njega.
 

Iz kategorije: Vijesti