Datum objave: 27. Svibanj 2019

Izbori za EU parlament potvrdili:U Šibensko - kninskoj županiji jačaju desne stranke

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko - kninska županija, koja je do sada bila tvrđava HDZ -a pokazali su jučerašnji izbori, i dalje je najsklonija toj stranci, ali su u njoj  ojačale još konzevrativnije i desnije opcije,a popularnost HDZ - a je značajno pala.

 

U Županiji, Šibeniku i najvećem dijelu ostalih jedinica lokalne samouprave treća politička snaga postali su hrvatski suverenisti koji su, ako se pogledaju neke stranke koje ih čine i rezultat usporedi s 2014. uduplale svoj rezultat. U Županiji je u Kninu, Drnišu i Skradinu dobro prošla i lista Nezavisni za Hrvatsku Brune Esih što potvrđuje to skretanje prema još jačoj desnici.

U HDZ -u se tješe da su i dalje pobjednici, ali ne bi baš trebali biti previše zadovoljni budući da im popularnost značajno pada - 2014. godine, na prošlim izborima za EZ parlament osvojili su u Županiji 47,15 posto glasova, a na jučerašnjim izborima oko 30 posto što je veliki pad.

 

U Šibeniku su na jučerašnjim izborima dobili 33 posto glasova, a na prošlim 47,15 posto.

SDP je također izgubio povjerenje građana u Županiji i u Šibeniku, ali je sada najjača stranka na otoku Murteru. U Šibeniku su dobili 21,8 posto glasova, a 2014. oko 33 posto.

Mislav Kolakušić je u svim jedinicama lokalne samouprave u Županiji prešao prag i dobio prosječno oko 9 posto glasova.

 

Od kandidata sa šibenskog područja koji su bili na listama u EU parlament - Tonina Picule, Gorana Pauka, Hrvoja Zekanovića, Tonija Turčinova i Anje Šimprge prošao je samo Tonino Picula. Pauk je , gledajući cijelu izbornu jedinicu, dobio oko 3 posto glasova HDZ -ovih birača, a od toga polovicu u Šibensko - kninskoj županiji.

Kada je riječ o preferencijalnim glasovima na listama u Šibensko - kninskoj županiji Picula i Pauk su gotovo izjednačeni jer su dobili oko 45 posto takvih glasova onih koji su glasali za njihove liste, a kada se gleda apsolutni broj zanimljivo je da su Picula u Ruža Tomašić dobilo gotov jednak broj preferencijalnih glasova, oko 1900 , a dobro je prošao i Kolakušić kojemu je preferencijalni glas dalo oko 1600 glasača.  

Iz kategorije: Vijesti