Datum objave: 26. Svibanj 2019

ARSENOV FERAL: Maestralna šetnja Šime Bubice šotobraco s Dilanom kroz Arsenove šibenske kale

Diana Ferić
Diana Ferić

"Arsenov feral", projekt ravnatelja šibenskog teatra Jakova Bilića kojeg minuciozno realizira glumac Šime Bubica, sinoć je bio istinski feral koji je sigurno i nadahnuto vodio publiku nepreglednim bespućem poetike Boba Dylana.
Dovesti Dylana pod krov šibenskog teatra gotovo je ludo smion potez. Ne zbog toga što je upućenost šibenske književne publike u njegovu poetiku do večeras bila apsolutna nepoznanica, nego zbog problema pristupa interpretaciji Dylanove poezije i narativnog tumačenja njegovih intelektualnih, moralnih, emotivnih i ideoloških stihova.
Ta bojazan bila je suvišna. Šime Bubica je s lakoćom, nonšalantno i elegantno prošetao s Dylanom šotobraco kroz Arsenove kale. Čak i da je Šime na sceni ostao sam, to bi bilo i više nego dovoljno za puni umjetnički doživljaj. No, znajući da je svaka poezija, a Dylanova posebno, konstitutivno neodvojiva od glazbe, doveo je pod Arsenov feral sjajne glazbenike Mateja Nakića i Filipa Kneževića koji su podigli publiku na noge svojom interpretacijom nekih od najpoznatijih Dylanovih pjesama. Izbor Dylanovih skladbi znalački su upotpunili briljantnim izvođenjem pjesama Franka Sinatre te tako stvorili sjajnu atmosferu gustu kao med i slatku kao sol. Nije trebalo čak ni zatvoriti oči da bi se teleportiralo izravno na neki Dylanov koncert ili u onaj tako dobro poznati bar iz filma "Casablanca". Samo je još netko trebao reći:
-Sviraj to ponovo, Sam.
No, iako su Matej i Filip u svakom pogledu bili sjajni, nisu uspjeli zasjeniti Šimu Bubicu koji je Dylanovu poeziju čitao iz drugog plana, malo povučen u dno scene, gotovo skriven pod abažurom sobne lampe. U početku se činilo kao da se Šime sklonio u sjenu impresioniran veličinom i značajem pjesnika čije se stihove usudio iznijeti pred šibensku publiku, no vrlo brzo se pokazalo da nije tako. Dok je Matej pjevao Dylana ne imitirajući ga, ali nastojeći ostati u okvirima njegovog timbra, Šime Bubica je ležerno i ničim izazvan provukao tešku i oporu Dylanovu poeziju kroz Arsenovu emotivnu retortu i interpretativni manir Rade Šerbedžije!
Tim pristupom Bubica je na nevjerojatan način otkrio koliko je snažno Bob Dylan utjecao na Arsenovu poetiku i koliko su njih dvojica srodni kada se sljube u hrvatskom jeziku. To se najbolje moglo osjetiti kada bi Bubica čitajući Dylanove stihove izgovarao veznik ALI, koji kao da je izronio iz sjetne teksture Arsenove "Ne daj se Ines". Štoviše, stalno je visjelo u zraku kada će naraciju pretočiti u pjevanje onako kako to Šerbedžija čini kad recitira "Barbaru".
Ukratko,  "Arsenov feral" posvećen Bobu Dylanu nije bio obični poetsko - glazbeni recital. Riječ je o slojevitom, zrelom i umjetnički hrabrom konceptualnom performanceu koji je na najbolji mogući način opravdao ideju i koncept "Arsenovog ferala".
Šime Bubica je sinoć pripitomio Dylana, dao mu je mediteransku, štoviše šibensku dušu. Jednom riječju odveo ga je u Đira na kavu, prošetao ga Kalelargom i pustio da ruku pod ruku s Arsenom krene put Tesline na frigane srdele i čašu crnog vina.
Kada se sve sabere zadnji "Arsenov feral" prije ljetne stanke, bio je antologijski kulturni događaj kojem je jedina mana bio - razglas. Daleko od toga da je razglas bio loš. Jednostavno bio je suvišan. Šime, Matej i Filip trebali su za punu doživljaj s publikom voditi čistu ljubav bez zaštite.

 

Iz kategorije: Vijesti