Datum objave: 25. Svibanj 2019

Šibenik dobio knjižnicu na otvorenom posvećenu velikom Faustu Vrančiću

Diana Ferić
Diana Ferić

Knjižnica na otvorenom proradila je jutros u Šibeniku, na rivi, uz Turističko – informativni centar (TIC), u sklopu projekta 'Opendoor Library – Šibenik – grad prijatelj knjige'. Među prvih knjigama koje su u njezinom fundusu su i knjige na stranim jezicima jer je osim Šibenčanima namijenjena i turistima. Prvu knjižničnu građu na stranim jezicima donirala je Gradska knjižnica Juraj Šižgorić. Knjige će se moći besplatno posuđivati i ostavljati, a smisao je ponuditi nov, dodatan sadržaj kako stanovnicima Šibenika, tako i posjetiteljima grada.

Postavljanje knjižnice projekt je Kulturne udruge Fotopoetika, a njen je izgled osmislio Mario Juras, vlasnik obrta Lulas art koji je to mjesto na kojem će se moći donositi, ali i posuđivati knjige izradio od odbačenog drveta.

 

Jutros je održan i buvljak knjiga, stripova i bookmarkera.


"Knjižnica je posvećena Faustu Vrančiću, velikom Šibenčaninu, jednom od najglasovitijih humanista Europe, kao autoru 'Rječnika pet najuglednijih europskih jezika' (1595.), prvog hrvatskog rječnika uopće. Iako rođen u Šibeniku za koji je ostao vezan cijeli život koji ga je odveo na daleke pute, u Šibeniku ima jako malo toga što bi strancu dalo naslutiti da se nalazi u rodnom gradu autora 'Letećeg čovjeka'.Ovo je tek mali korak naprijed za Fausta Vrančića i Fotopoetiku koja angažirano podsjeća na hvalevrijedne pojedince koje je lokalna zajednica zaboravila", kaže Snježana Klarić iz udruge Fotopoetika.

 

Prije nekoliko godina organizirana je manifestacija 'Aime Cesaire na žalu Martinske' nakon čega je podignuta spomen ploča na kuću njegovog velikog prijatelja i Šibenčanina, Petra Guberine, u Docu - poručuju organizatori.

Grad Šibenik i Turistička zajednica Grada Šibenika podržali su projekt KU Fotopoetika 'Opendoor library – Šibenik – grad prijatelj knjige'.
 

Iz kategorije: Vijesti