Datum objave: 21. Svibanj 2019

Nakon najave o osnivanju još 2015. konačno potpisan Ugovor o uspostavi Veteranskog centra u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik dobiva Veteranski centar i to na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova. U sklopu projekta „Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj“ u Ministarstvu hrvatskih branitelja u nazočnosti ministra Tomislava Medveda jučer su potpisani sporazumi o suradnji s predstavnicima gradova Šibenika, Daruvara, Petrinje i Sinja. Time se nastavlja najvažniji strateški projekt Ministarstva koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

 

U sklopu pripreme i provedbe projekta, Ministarstvo hrvatskih branitelja osigurava preduvjete za učinkovitu suradnju s jedinicama lokalne samouprave. Odgovorno je za izvršavanje svih investitorskih poslova, ugovaranje izgradnje i osiguravanje stručnog nadzora.

 

Grad Šibenik će, u skladu sa Sporazumom, osigurati priključenje centra na pristupnu cestu i komunalnu infrastrukturu te pružati podršku Ministarstvu u radu veteranskog centra uključenjem lokalnih dionika u provedbu psihosocijalnih programa i programa tjelesne rehabilitacije za korisnike.

 

U veteranskim centrima omogućit će se pružanje njege i pomoći kroz provedbu trotjednih personaliziranih programa, a osim korisnicima u privremenom smještaju, bit će dostupni i ostalim osobama iz ciljane populacije koje su zainteresirane za sudjelovanje u dnevnim aktivnostima koje će se tamo provoditi. Uz osnovnu fizičku rehabilitaciju, u njima će se provoditi sportske i rekreativne te edukativne aktivnosti u cilju očuvanje zdravlja i prevencije te promjene stila života i eliminacije loših navika.


Osnivanje Veteranskog centra u Šibeniku bilo je najavljeno još 2015. godine za vrijeme SDP -ove vlasti, kada je ministar hrvatskih branitelja bio Predrag Matić. Centar je tada bio zamišljen na dva i pol hektara površine i pet tisuća kvadrata zatvorenog prostora i kojem bi bilo smješteno osam jednokrevetnih, 57 dvokrevetnih i osam soba za stopostotne invalide. Sobe za invalide bit će složene od dvije prostorije površine 22 kvadrata, jedna za invalida, a druga za njegovatelja.
 

Iz kategorije: Vijesti