Datum objave: 14. Svibanj 2019

IN MEMORIAM: Umrla je slavna glumica Doris Day. Prijateljica Šibenčanina Carla Mattiazzija

Diana Ferić
Diana Ferić

Doris Day slavna filmska glumica, koja je preminula 13. svibnja u 98 godini života, bila je prijateljica Šibenčanina Carla Mattizzija, kralja američkog kabareta i varijetea. Carlo je, kao prvi Hrvat u Hollywoodu, upravo s Doris Day i Gene Nelsonom 1951. godine glumio u filmu Broadwayska uspavanka (Lullabay of Broadway).

Carlo Matiazzi, poznat po svojim spektakularnim predstavama te posebno robotiziranim lutkama i privatno je poznavao Doris Day kao i mnoge druge filmske zvijezde poput Rite Hayworth, čiji je suprug Douglas Fairbanks bio menadžer,  Johna Wayna, Freda Astairea, Gene Kellya, Roberta Mitchuma i Jacka Lemmona.

O vremenima kada je Carlo Mattiazzi glumio s Doris Day i nastupao na privatnim hollywoodskim zabavama, svjedoče brojne sačuvane fotografije. Na žalost Doris Day nije nikada posjetila Šibenik, kao što ni Carlo Mattiazzi nakon odlaska iz Šibenika 1943. godine više nikada nije nastupio u rodnom gradu iako je imao želju pa čak i namjeravao obnoviti tradiciju varijetea u Šibeniku.

Doris Day, za čije se filmove kada su prikazivani u šibenskom kinu "Tesla" redovito tražila ulaznica više, karijeru je započela kao pjevačica. Prvi hit s pjesmom Sentimental Journey imala je 1945. godine. Prvi ulogu u filmu dobila je tri godine kasnije. Proslavile su je uloge u filmovima Calamity Jane i Čovjek koji je previše znao, čiji je redatelj bio Alfred Hitchcock. U tom je filmu iz 1956. godine Day otpjevala i svoj bezvremenski hit Que Sera, Sera.

Imala je vrlo dugu i bogatu karijeru. Glumila je u više od 40 filmova, objavila je 650 pjesama, a filmovi Romance on the High Seas  i  Čovjek koji je previše znao i dan danas obavezna su lektira za sve ljubitelje sedme umjetnosti.

O veličini njene slave svjedoči i podatak da je jedina slavna osoba koja na hollywoodskoj šetnici ima dvije zvijezde - jednu posvećenu njenoj glazbenoj, a drugu glumačkoj karijeri. Spomen na Doris Day čuva se u i u Šibeniku, u ostavštini Carla Mattiazzija u kojoj je, osim fotografija i dokumenata, i jedna od originalnih robotiziranih lutaka koja se pojavljuje u filmu Braodwayska uspavanka.

Iz kategorije: Vijesti