Datum objave: 08. Svibanj 2019

Iznenadna smrt dr.sc Zdravka Perana zatekla je njegovu rodbinu, kolege, prijatelje i znance

Diana Ferić
Diana Ferić

 Ugledni šibenski znanstvenik, dr. sc. Zdravko Pera,  dugogoduišnji ravnatelj uspješne Prometno tehničke škole u Šibeniku, član Europskog istraživačkog centra za nesreće u Europskoj uniji i Hrvatske akademije tehničkih znanost  te pročelnik Prometnog odjela Veleučilišta u Šibeniku  umro je iznenada danas, 8. svibnja u 64. godini života.

Zdravko Peran rođen je 5. rujna 1955. u Grebaštici. Diplomirao je 1979. godine na Interfakultetskom prometnom studiju Sveučilišta u Zagrebu. Po završetku studija prvo je zaposlenje dobio u tadašnjem Srednjoškolskom centru Šibenik, a 1992. godine postavljen je za ravnatelja Prometno - tehničke škole. Usporedo s radom u prosvjeti nastavio se baviti znanstveno istraživačkim radom te je kao znanstvenik. Upisan je u registar znanstvenika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH u znanstvenom polju Tehnologija prometa i transport, a zahvaljujući svom radu i postignućima izabran je za suradnika Akademije tehničkih znanosti Hrvatske u Odjelu za promet.

 

Doktorirao je 2003. godine na Fakultetu prometnih znanosti. Bio je voditelj Odjela prometa pri Tehničkom veleučilištu u Zagrebu, nastavno središte Šibenik, pročelnik Prometnog odjela Veleučilišta u Šibeniku, nastavnik na Sveučilišnom studiju za forenziku Sveučilišta u Splitu te sudski vještak za promet i tehniku Županijskog suda u Šibeniku.
Vrhunac znanstvene karijere Zdravka Perana, bio je izbor za člana Europskog istraživačkog centra za nesreće Europske unije. Njegove metode vještačenja prometnih nesreća i ispitivanja uzroka velikih prometnih nesreća, primjenjuju se u svim zemljama EU.

 

Objavio je više od 40 znanstvenih radova i knjigu „Forenzika prometnih nesreća“ koja se koristi kao udžbenik na mnogim europskim sveučilištima, a njegove metode ispitivanja nesreće koja se dogodila u Šibeniku, kada je kamion s broda pao u more, prihvatila je kao model Akademija znanosti SAD-a.

Smrću Zdravka Perana Šibenik i Hrvatska izgubili su vrsnog stručnjaka i znanstvenika međunarodnog ugleda.  

Iz kategorije: Vijesti