Datum objave: 08. Svibanj 2019

Šibensko - kninska županija 6. u Hrvatskoj po iskorištenosti novca iz EU fondova

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova očito prati aktivnosti HDZ - ovih kandidata za EU izore pa su danas poslali priopćenje o tome kolikom je Šibensko - kninska županija do sada dobila bespovratnog novca iz EU fondova. Teško da je riječ o koincidenciji jer upravo su HDZ -ovi kandidati danas u obilasku Šibensko - kninske županije, a neko od tih podataka je na konferenciji za novinare u Šibeniku iznio i Karlo Ressler.

 

U ovoj fazi financijske perspektive 2014.-2020. Šibensko-kninska županija je kroz više od 133 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava ugovorila gotova 1,5 milijardi kuna, pri čemu je na projektnoj razini 639 poduzeća primilo potporu iz EU fondova, a kroz što je novozaposleno 71 radnik. Realizacijom EU projekata podiže se kvaliteta života stanovnika županije, pa tako 88 113 stanovnika koristi izgrađenu/obnovljenu kanalizacijsku mrežu u dužini 85 km, a za 12 895 stanovnika županije je osigurana opskrba pitkom vodom kroz obnovljenu/izgrađenu vodoopskrbnu mrežu, stoji u priopćenju Ministarstva regionalnog razvoja.
Uz obnovu i jačanje postojeće infrastrukture značajni pomaci su učinjeni na području jačanja ljudskih potencijala zahvaljujući potporama iz EU fondova, čemu u prilog govori brojke od 2 349 korisnika svih mjera zapošljavanja i 965 korisnika mjera do 29 godina starosti. U programima osposobljavanja/stjecanja vještina i izobrazbe financiranima iz EU sredstava sudjelovalo je 996 osoba, a 875 nezaposlenih je pristupilo daljnjoj edukaciji/osposobljavanju. Briga i podrška mladima u županiji vidi se kroz brojke od 104 učenika koji su primili stipendiju za školovanje u obrtničkim zanimanjima te 57 stipendija za školovanje u STEM području, uz 332 studenta kojima je osigurano mjesto u studentskom domu.

 

Na području županije, financirani sredstvima ESI fondova, kao najuspješniji se ističu projekti unapređenja i razvoja infrastrukture pa je tako uloženo 272 milijuna kuna za sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik i 111,6 milijuna kuna za uspostavu sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije - Bikarac - faza II, kao i 45 milijuna kuna za izgradnju zaobilaznice grada Vodica - 2. faza Također, u županiji je izdvojeno 13,8 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi te 10,1 milijuna kuna za unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, dok je u projekt zapošljavanja žena „Zaželi“ na području županije uloženo 45 milijuna kuna.

 

Šibensko-kninska županija se nalazi na 6. mjestu po ugovorenosti EU fondova prema broju stanovnika.


 

Iz kategorije: Vijesti