Datum objave: 07. Svibanj 2019

Tonino Picula o očekivanjima na EU izborima i šansama SDP -ovih kandidata

Diana Ferić
Diana Ferić

Gotovo 133 tisuće glasova Tonino Picula osvojio je na europskim izborima 2014. godine. Bilo je to daleko najviše glasova od svih kandidata sa svih lista, ali i gotovo dvostruko više od aktualnog premijera Andreja Plenkovića. Hoće li ponoviti taj uspjeh te osvojiti i treći mandat u Europskom parlamentu, vidjet će se krajem svibnja. U otvorenom razgovoru u njegovu uredu na Zrinjevcu, simboličnom i za njegovu karijeru u vanjskoj politici, Picula je za tportal otkrio svoja očekivanja od europskih izbora, ali i kako gleda na budućnost svoje matične stranke SDP-a, piše tportal.

Već više od 25 godina Tonino Picula bavi se vanjskom politikom, a nastavak karijere ovaj put ponovno traži u Europskom parlamentu.
Rođen je 1961. u Malom Lošinju, a školovao se u Šibeniku. Iako je diplomirao sociologiju te nosi titulu profesora sociologije, Picula se većinu karijere bavio vanjskim poslovima. Već ranih 90-ih postaje tajnik kabineta tadašnjeg šefa SDP-a Ivice Račana, a kasnije i međunarodni tajnik SDP-a. S mjesta tajnika nakon što SDP osvaja vlast 2000. seli se na Zrinjevac, u Ministarstvo vanjskih poslova, te će iduće tri godine biti na čelu tog ministarstva. Za vrijeme njegova mandata Hrvatska je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te predala zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

 

Odlaskom SDP-a s vlasti Picula se seli u Sabor u koji je izabran kao zastupnik. U Sabor je biran i 2007. i 2011. godine. U tom razdoblju četiri godine obnašao je i dužnost gradonačelnika Velike Gorice, i to od 2005. do 2009.
Istovremeno je širio svoju vanjskopolitičku karijeru. Bio je šef saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, potpredsjednik te skupštine, a imenovan je posebnim koordinatorom i voditeljem promatračkih misija OESS-a na parlamentarnim ili predsjedničkim izborima u Moldaviji (2010.), Kazahstanu (2011.), Rusiji (2012.), Gruziji (2012.) i Armeniji (2013.).

 

Bio je među prvim hrvatskim promatračima u Europskom parlamentu, a 2013. prvi put je izabran za zastupnika u Europskom parlamentu, s najviše osvojenih preferencijalnih glasova. Isti uspjeh ponovio je 2014.
Iako u stranci više nema visoke funkcije, član je Predsjedništva PES-a (Stranka europskih socijalista).

 

Kampanja je na pola puta. Koliko mandata očekujete u SDP-u i može li kampanja promijeniti brojku koju vam zasad daju ankete?
Bio sam angažiran u svim kampanjama od 1990. godine, na svim parlamentarnim, predsjedničkim i lokalnim izborima, pa mogu izvući opći zaključak da sve kampanje imaju nešto zajedničko, ali svaka uvijek donese nešto novo. To se odnosi i na ovu kampanju za europske izbore. Na svim izborima gotovo je izvjesno da će se dogoditi neko iznenađenje, ali pitanje za milijun eura je što će ovog puta biti to iznenađenje. Plakati, letci, knjižice ne određuju pobjednike, ali ako ih nemaš, onda se ljudi pitaju zašto ih nemaš. Izostanak standardne izborne konfekcije otvara priču o tome što je s tvojom organizacijskom sposobnošću da izvedeš kampanju. Točno je to da je ova kampanja u odnosu na onu iz 2013. dvostruko duža. Koliko to može promijeniti već utvrđene političke preferencije? Donekle može jer čak 33 liste sa stotinama kandidata neizbježno tjeraju iste da se predstavljaju i na osebujne načine. Neće to stubokom preokrenuti trendove, ali može donijeti neka odskakanja.

 

Na koliko mandata računa SDP?
Utvrdili smo cilj još u ranoj fazi, prije svih konkurenata, a to je osvajanje 200 tisuća glasova, što bi preračunato bilo tri mandata.
Tri mandata ste osvojili i na prošlim izborima. Ne bi li cilj trebao biti težiti višem?
Osvojili smo tri, ali na kraju smo dobili dva zahvaljujući ‘raskošnoj darežljivosti’ tadašnjeg vodstva SDP-a prema partnerima. U tom kontekstu tri bi bila napredak.

 

Ako ne osvojite tih 200 tisuća glasova, čija će to biti odgovornost?
Onda bismo morali konstatirati neuspjeh te analizom lanca odlučivanja i kvalitete kampanje doći do razloga. Ali o takvom ćemo scenariju ako do njega uopće dođe. Sada smo u kampanji i vjerujem, a to potvrđuju sva istraživanja javnog mnijenja, da će SDP dobiti tri euromandata.

 

U jednom od posljednjih istraživanja pojavljuju se i potencijalni kandidati koji bi mogli osvojiti mandate. To istraživanje i vama i Biljani Borzan predviđa mandat, a kao trećeg stavlja Ranka Ostojića. Tko bi po vama mogao biti taj treći i može li Ostojić ‘doskočiti’ s posljednjeg 12. mjesta te preskočiti i Predraga Matića?

To će ostati otvoreno pitanje do samog izbornog dana. Ono što je očito jest da je naša lista najjača lista koja se nudi biračima na političkom tržištu. Smatram da je sastavljena politički inteligentno. Davor Bernardić je na nju stavio svoje unutarstranačke rivale sa zadnjih stranačkih izbora, poput mene i Ranka Ostojića, a tu je i Biljana Borzan, koja je javno izražavala neslaganje s nekim procesima u stranci. Imamo ljude s bogatim iskustvom u lokalnoj samoupravi, kao i kandidate s ekspertnim poznavanjem vanjskih poslova, politike zaštite okoliša itd. Naravno da takva lista zbog jakih pojedinaca otvara preferencijalnu utakmicu pa kandidati nastoje pojačati vlastitu vidljivost. To je legitimno dok se poštuje temeljni programski, politički integritet kampanje i stranke. Zasad ne vidim da smo prešli neku dvostruku punu liniju.

Kako onda gledate na kampanju koju provodi Gordan Maras?

Poznajući Gordana dug niz godina, nisam previše iznenađen. On je jedva dočekao da marketinški iskoristi tu simboliku rednog broja na kojem se nalazi. Kažem, to je sve očekivano i razumljivo do one mjere kada bi počelo izrazio negativno utjecati na cjelinu naših političkih poruka u kampanji.

Smeta li vama i drugim kandidatima kako on vodi svoju kampanju jer od svih kandidata najvidljiviji je u medijima, dok lista ne dobiva toliku pažnju?

Odgovorit ću pozivajući se na vlastito iskustvo. Na prošlim euroizborima ne samo da me tadašnji predsjednik stavio na peto mjesto, nego sam bio jedini kandidat bez ijednog billboarda na nekom javnom mjestu. Nisam zbog toga vodio neku agresivnu osobnu kampanju. Usprkos tome, broj preferencijalnih glasova koje sam dobio predstavljao je polovinu ukupnog broja glasova koje je dobila lista. Generalno, ako kandidati ozbiljno shvaćaju svoje obveze tijekom kampanje, dogovaraju se s lokalnim stranačkim vodstvima, odlaze među građane - i mediji će to vrlo vjerojatno zabilježiti. Vakuum u medijima najčešće se događa ako ne radiš.

No SDP-u zbog Marasove kampanje prijeti i financijska kazna.

Ako stranci prijeti sankcija za izborni prekršaj, onda nedopustivo ponašanje treba prestati. Kazna se može platiti samo jednom.

https://www.tportal.hr/eu-izbori-2019/clanak/picula-otkrio-cega-se-boji-na-europskim-izborima-sto-zamjera-milanovicu-i-sto-svaki-put-donosi-kuci-s-putovanja-specijal-65-foto-20190507
 

 

Iz kategorije: Vijesti