Datum objave: 30. Travanj 2019

Foto šetnja 11. Sajmom agroturizma u Skradinu:Od slavonskih delicija, sireva i pršuta do suvenira i ribe

Diana Ferić
Diana Ferić

Ovogodišnji sajam agroturizma koji se 13. put održava u Skradinu, ove godine 30. travnja i 1. svibnja ne razlikuje se po ponudi od prijašnjih sajmova. najveću pozornost i ove godine plijene štandovi s hranom - dalmatinskim pršutom, sirevima, slavonskim delicijama poput čvaraka, kulena, kobasica, kolača, soparnikom, medom, vinima, a pažnju privlače i dva "morska štanda" - jedna OPG iz Kaštela koji nudi sušenu i dimljenu ribu od tune i lososa do skuše ili pak štand Ribarske zadruge Adria s a različitim plodovima mora,a li i zamrznutim ribama od sušenog oslića do trilja i morskog psa.

 

Ima i dosta izrađivača suvenira od onih morskih do zagorskih, a "stalni gosti" su izrađivači poznatih rukotvorina iz Kistanja.

Na Sajmu je od početka Pero Antičević, koji je poznat po svom zelenom medu i ostalim ljekovitim proizvodima.
"Rekao sam da ne odustajem dok ne proslavimo 20. sajam. Ovdje sam zato što mi se to, naravno isplati. Ljudi već znaju za moje proizvode i ne trebam previše pričati da ih privučem", kazao nam je.

 

 

Prvi put je na sajmu svestrani Damir  Buntić , agronom koji je licencirani ocjenjivač maslinovog ulja, glazbenik i maslinar koji je u Vodice doselio iz Vojvodine.
"Prvi put sam ovdje iako već 15 godina imam maslinik. Imam OPG "Buntić". Prije 15 godina smo zasadili maslinik s 315 maslina u Grabovcu. Proizvodnja je isključivo ekološka, a na najjačoj manifestaciji maslinovog ulja u Istri, među 200 kandidiranih, osvojili smo treće mjesto. Ne koristimo nikakve pesticide. Prema maslinama se treba odnositi kao prema ženama i ne možete faliti", kaže taj uspješni maslinar.

 

Ima 179 izlagača od kojih je 63 iz Šibensko-kninske županije, 13 iz Osječko - baranjske županije koja je ove godine partner sajma, a 103 izlagača stigla iz svih ostalih hrvatskih županija.
Posjetitelji rado zastaju pokraj štandova sa slavonskim delicijama na koje su dalmatinci posebno "guloži", ali ne libe se probati ni sve izložene pršute, među kojima i pršut od crne svinje koji je posebna delicija.   

Iz kategorije: Vijesti