Datum objave: 18. Travanj 2019

Vakula za blagdane, posebno za nedjelju, prognozirao sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme

Diana Ferić
Diana Ferić

Uskrsni blagdani proći u iznadprosječnoj toplini pa i većinom sunčanome vremenu, osobito od petka do nedjelje, piše Zoran Vakula za HRT.
Pritom će tlak zraka biti u padu, a još izraženija južina primjećivat će se, neki je i osjećati - od ponedjeljka, kada se ponovno povećava vjerojatnost za povremenu mjestimičnu kišu, uglavnom u obliku kratkotrajnih pljuskova. Pritom valja naglasiti kako je riječ o mogućem razvoju vremenskih događanja, trenutačno najvjerojatnijem, ali ne i sigurnom.

 

Četvrtak - prolazno naoblačenje, ponegdje i malo kiše
U četvrtak će biti više oblaka nego u srijedu, pri čemu lokalno može pasti i malo kiše, pa i u obliku kratkotrajnih pljuskova za koje je najveća vjerojatnost poslijepodne u istočnoj Hrvatskoj. Zbog više oblaka jutarnja će temperatura biti viša nego u srijedu, između 5 i 7 °C, a danju od 16 do 19 °C. Prolazno će puhati umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar.
I u središnjoj će Hrvatskoj biti prolazno oblačnije, uz mogućnost za lokalno malo kiše, uglavnom u južnijim predjelima, ali i dalje će se zadržati ugodno toplo uz dnevnu temperaturu oko 17 °C.

 

U gorskoj Hrvatskoj kiša je najvjerojatnija, no bit će mjestimična i u malim količinama. Ujutro je još uglavnom po kotlinama moguć slab mraz, a danju će uz promjenljivu naoblaku temperatura porasti na oko 14 °C. Duž obale će biti razmjerno vjetrovito, podno Velebita uz umjereno do jaku buru, koja će popodne slabjeti i okretati na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, a dnevna temperaturu oko 20 °C.

 

Podjednako toplo bit će i u Dalmaciji, gdje će vjetar biti slabiji, u noći duž obale uglavnom umjerena bura, a danju vjetar s mora. Bit će većinom sunčano, no popodne uz više oblaka uglavnom u unutrašnjosti može biti pokojeg pljuska.
Poneka kap kiše uz prolazno više oblaka može pasti i na krajnjem jugu Hrvatske, no veći dio dana prevladavat će sunčano, uz najviša temperaturu između 19 i 21 °C. Ujutro će puhati do umjerena bura, koja će danju okrenuti na zapadnjak i jugozapadnjak, pri ćemu će more biti malo do umjereno valovito."
 

 

Od petka većinom toplije, do ponedjeljka i suho i sunčano, zatim...
Uskrsni blagdani na kopnu će proći u iznadprosječnoj toplini i većinom sunčanom vremenu, u subotu i pretežno vedrom. Jutra će biti manje svježa, ali se ipak, ponajprije u gorju ne može isključiti slab mraz pri tlu. Od ponedjeljka pak više oblaka, a u utorak uz jugoistočnjak raste vjerojatnost za povremenu kišu ili pokoji lokalni pljusak.
Na Jadranu su nestabilnosti moguće već u ponedjeljak poslijepodne. Do tada će prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo. Ujutro će puhati bura, a danju vjetar s mora. No u nedjelju okreće na jugo, koje će početkom tjedna jačati, zbog čega će i jutarnja temperatura još malo porasti, piše HRT,a prenosi index.hr.

FOTO:JU NP KRKA

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: