Datum objave: 23. Ožujak 2019

Šibenski SDP na Zlarinu održava Izvještajno - tematsku konfereciju, a sudjeluje i Tonino Picula

Diana Ferić
Diana Ferić

Izvještajno - tematska konferencija SDP -a Grada Šibenika održava se danas na Zlarinu i to ne bez razloga upravo na otoku. Na njoj, naime, sudjeluje aktualni EU parlamentarac i nositelj SDP -ove liste na narednim izborila za EU parlament Tonino Picula koji će govoriti upravo o tomu kako institucije Europske unije mogu pomoći razvoju otoka.

Tonino Picula jučer je sudjelovao na okruglom stolu „Vodoopskrba na otocima: Izazovi i rješenja“, koji je u Zagrebu povodom Svjetskog dana voda organizirao njegov ured.

„Osnivanjem Tajništva za otoke Europske komisije i osiguravanjem proračuna za njezine projekte energetske tranzicije, Europska je unija konačno priznala posebnost uvjeta otoka i u praktičnom smislu. No, to nije dovoljno, već pred nama u sljedećem razdoblju predstoji borba da se otoke učini daleko relevantnijim i u raspodjeli sredstava iz Kohezijskog fonda. Naši su otočani pokazali da sami znaju organizirati vodoopskrbu i racionalno upravljati vodom. Za unaprjeđenje i sigurniju opskrbu vodom, ministarstva i državna tijela Republike Hrvatske moraju učiniti daleko više da se učinkovitije iskoriste sredstva za izgradnju infrastrukture u vodoopskrbi na otocima, za koju na raspolaganju imamo gotovo milijardu eura europskog novca“, izjavio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula.

 

Kako se navršila godina dana od završetka prve faze Water Saving Challenge projekta, koji je Piculin ured pokrenuo u suradnji sa Kraljevskim institutom za tehnologiju iz Stockholma, Picula je u Zagrebu okupio vodeće ljude otočkih jedinica lokalne samouprave koje su sudjelovale u projektu i radionicama, kao i dionike u sustavu, poput predstavnika Ministarstava zaštite okoliša i energetike, kao i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

 

Na okruglom su stolu sudjelovali su Damir Tomasović, načelnik Sektora za pripremu i provedbu projekata u područjima energetike, klimatskih promjena, zaštite okoliša te prometne infrastrukture i mobilnosti, Andreja Baraba, načelnica Sektora za otoke u Upravi za regionalni razvoj Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova, Lili Mekterović-Ružić, načelnica sektora u Upravi za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i Fondova EU, Vesna Trbojević,načelnica Sektora djelatnosti javne vodoopskrbe i odvodnje u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Marin Gregorović, zamjenik gradonačelnika Grada Cresa, Kuzma Tomašić, načelnik općine Smokvica, Lučijano Sangaleti, bivši direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Lastovo i WASAC partner, Marko Kolega, načelnik Općine Kali, Paula Bolfan, predsjednica Pokreta otoka i Ana Marija Jakas iz Pokreta otoka.

 

Pametna rješenja, predstavljena u WASAC priručniku koji je izdao Piculin ured, pokazala su da je jednostavnim, jeftinim i brzim intervencijama moguće ostvariti ozbiljne uštede u vodovodnom sustavu bez restrikcija za potrošače.

 

Osam Water Saving Challenge (WASAC) otoka zaključilo je su da primjenom različitih rješenja (podijeljenih u tri kategorije: pametna komunikacija, pametni inženjering, mudro upravljanje) mogu smanjiti potrošnju slatke vode za 10 do čak 55 posto. Količina voda ušteđena na
 

Iz kategorije: Vijesti