Datum objave: 21. Ožujak 2019

Vjernici koji su hodočastili u Svetu Zemlju u šibensku katedralu donijeli kamen s Kristova groba

Diana Ferić
Diana Ferić

Relikvija, kamen iz Kristovog groba  stigao je u šibensku katedralu zahvaljujući šibenskih hodoćasnicima u Svetu zemlji i bite će izložen u katedrali svetog Jakova na štovanje na Veliki petak i Uskrs ove godine.

 

Hodočašće vjernika Šibenske biskupije u Svetu Zemlju završilo je prije dva dana  misom zahvalnicom u crkvi svetog Spasitelja u Jeruzalemu. U uvodnom djelu slavlja koje je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić hodočasnike je pozdravio jedan od čuvara Kristaova groba hrvat fra Siniša Sreberenović i gvardijan samostana svetog Spoasitelja fra Marcelo Ariel Cichinelli, prenosimo s portala Šibenske biskupije.

 

Tom prigodom fra Siniša Srebrenović naglasio je kako je franjevcima u Svetoj Zemlji posebno na srcu Šibenska biskupija i to preko Svetog Nikole Tavelića. On je prvi svetac Kustodije Svete Zemlje. Kustodija ima drugih blaženika ali Tavelić je jedini svetac. Ponosimo se da je Hrvat i da je ovdje djelovao. Hvala Šibenskoj biskupiji i cijeloj crkvi u Hrvatskoj na svemu što čini za kršćane u Svetoj Zemlji , kazao je pater Srebrenović.

 

Mi smo ovdje čuvari svetišta i kamenja nego smo čuvari žive Crkve. Čuvari smo i svetih mjesta, a ono što bi bilo veza sa svetim mjestom je djelić svetog mjesta ili relikvija. Kustod Svete Zemlje je odlučio Šibenskoj biskupiji odlučio darovati kamen iz Kristova Groba, kazao je otac Srebrenović dok je predavao relikviju biskupu Rogiću. Kamen je uzet iz Kristovog groba prilikom obnove prije nekoliko godina.

 

Medalja Križ hodočasnika dijeli se zaslužnim hodočasnicima, a ustanovio ju je papa Leon XIII. Odlikovanje je papinskog prava, a dijeli ga Kustod Svete Zemlje u ime Pape. Tu medalju je dobio fra Tomislav Glavnik za zasluge koje je napravio u promicanju Svete Zemlje, te za sve što je učinio da se Getsemanskom vrtu vidi prisutnost Hrvata, kazao je fra Siniša Srebrenović.

U homiliji biskup Rogić naglasio je kao Bogu zahvaljuje za sveto i milosno vrijeme hodočašća. Koliko se posvetimo svetom toliko nas sveto Božje može posvetiti i blagosloviti, poručio je biskup Rogić hodočasnicima. Kazao je kako će relikvija, kamen iz svetog groba biti izložen u katedrali svetog Jakova na štovanje na Veliki petak i Uskrs ove godine. Slavlje je završilo sa svečanim Tebe Boga hvalimo i Lijepom našom.

Nakon misnog slavlja četiristo i dvadeset hodočasnika krenulo je put Tel Aviva i zračne luke Ben Gurion. U večernjim satima stigli su u Šibenik. Na hodočašću je bilo više od 400 vjernika iz Šibenske biskupije.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3