Datum objave: 15. Ožujak 2019

Hrvatski župani:Decentralizacijom obveza i nadležnosti županije će dobiti značajniju ulogu u regionalnom razvoju

Hrvatski župani:Decentralizacijom obveza i nadležnosti županije će dobiti značajniju ulogu u regionalnom razvoju
Diana Ferić
Diana Ferić

Potreba fiskalne decentralizacije te prijenos drugih poslova s državne uprave na regionalnu samoupravu istaknut je i na 51. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija održanoj u Virovitičko-podravskoj županiji županiji bitnim za daljnji razvoj regionalne samouprave.

„Glavna poruka je da promjene dolaze jedino suradnjom i to na svim razinama – lokalnoj odnosno regionalnoj, nacionalnoj i europskoj. Ciljevi regionalnog razvoja su na temeljima daljnje decentralizacije fiskalnih kapaciteta i decentralizacije obveza i nadležnosti. U smjeru ravnomjernog regionalnog razvoja na nacionalnoj razini ide i preuzimanje poslova ureda državne uprave, a na europskoj nova NUTS 2 klasifikacija. Reorganiziranjem NUTS 2 sustava u Republici Hrvatskoj stvorit će se povoljniji položaj županijske uloge regionalnog razvoja", zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

 

Uvodno se članovima izvršnog odbora obratio domaćin – župan Igor Andrović. „Drago mi je da smo se okupili u Kuriji Janković – prostoru koji je uredila upravo Virovitičko-podravska županija kroz projekte Europske unije. Izvršni odbor prilika je da se osvrnemo na nekoliko važnih tema poput energetske obnove i tema koje se tiču obrazovanja. Ponosan sam što svi mi kao članovi Izvršnog odbora, unatoč različitim političkim opcijama, uvijek pronađemo zajednički zaključak iza kojeg stojimo. S obzirom na to da sutra otvaramo 24. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede VIROEXPO, siguran sam da će prisustvo brojnih župana i njihovih zamjenika dati jedan veći dignitet i važnost sajmu“, istaknuo je župan Andrović.

Jedna od točaka bila je rasprava oko aktualnosti koje se tiču područne (regionalne) samouprave iz nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Detaljni uvid u tu temu dala je državna tajnica u Ministarstvu Marija Pletikosa.

 

U nastavku sjednice, župani su se složili kako će prijenos poslova državne uprave, potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara već niz godina. Izgradnja, dogradnja, energetska obnova te održavanje i upravljanje zgradama javne namjene jedna je od najvažnijih zadaća i odgovornosti hrvatskih županija, ali i cijelog javnog sektora Republike Hrvatske. Potrebe za financiranjem ovih aktivnosti radi dosezanja pedagoškog, zdravstvenog, ali i općenito niskoenergetskog standarda gradnje posljednjih su godina sve izraženije, a sve s ciljem osiguranja kvalitetne javne usluge s najnižim ukupnim životnim troškovima i višom vrijednosti za novac poreznih obveznika. Stoga je ravnatelj Regionalne energeteske agencije sjeverozapadne Hrvatske dr. sc. Julije Domac predstavio inovativni program Izgradimo Hrvatsku! kojim bi se obuhvatila realizacija 1/10 ukupnih potreba za izgradnjom, dogradnjom i energetskom obnovom javnih građevina na nacionalnoj razini (oko 1,5 mil. m2) ukupne vrijednosti kapitalnih ulaganja od oko 1 milijarde eura primarno korištenjem sredstava iz fondova EU.

 

„U svrhu uklanjanja navedenih ograničenja tradicionalnog modela realizacije te ubrzavanja investicija za javne potrebe u zgradarstvu i infrastrukturi predlaže se pokretanje Nacionalnog programa Izgradimo Hrvatsku!, odnosno nacionalnog programa izgradnje, dogradnje i energetske obnove zgrada i infrastrukture koji će se temeljiti na alternativnom načinu nabave - javno-privatnom partnerstvu. Osnovno obilježje ovog modela nabave jest obveza privatne strane da projektira, financira i izvrši sve radove, održava i upravlja imovinom te jamči za ugovorene standarde tijekom ugovorenog razdoblja i to s nižim ukupnim životnim troškovima“, objasnio je ravnatelj Domac.
 

Iz kategorije: Vijesti