Datum objave: 14. Ožujak 2019

Skandalozno:Novi ravnatelj HNK Šibenik Jakov Bilić želi ukinuti Festival klasične glazbe Musica appassionata

Diana Ferić
Diana Ferić

Jedan od prvih poteza koji je poduzeo novi ravnatelj HNK Šibenik Jakov Bilić je iniciranje ukidanja Festivala klasične glazbe Musica appassionata koji je , kao dio djelatnosti tog kazališta, 2008. godine osnovalo Gradsko vijeće Grada Šibenika, a vodi ga je mezzosopranistica Nera Gojanović.

Njegovu je inicijativu prihvatilo Kazališno vijeće koje je predložilo Gradskom vijeću da donese odluku o ukidanju tog festivala uz obrazloženje da programu rada novog ravnatelja, koji je Gradsko vijeće prihvatilo prilikom njegovog izbora nije predviđeno održavanje koncerata klasične glazbe iako to nije točno jer u tom programu jasno piše da će biti organizirana koncertna sezone i Festival klasične glazbe. Nejasno ostaje zbog čega Kazališno vijeće to tvrdi i što stoji iza inicijative za ukidanje tog jedinog Festivala klasične glazbe na kojem je u proteklih 11 sezona nastupilo sedamdesetak vrhunskih glazbenika i koji ima svoju stalnu i vjernu publiku.

Danas je to bila i tema Odbora Gradskog vijeća koji je samo s jednim glasom protiv prihvatilo prijedlog Kazališno vijeće i predložilo Gradskom vijeću da ukine taj festival. Na sjednici je bio i ravnatelj HNK Šibenik Jakov Bilić.

Ukidanje jednog dokazanog festivala i odricanje Hnk Šibenik od programa klasične glazbe nije političko nego kulturološko pitanje u gradu koji je iznjedrio niz svjetskih poznatih glazbenika. Uostalom i HNK Šibenik je nastao kao glazbeno kazalište.

Teško je oteti se dojmu da iza te odluke stoji osobni obračun novog ravnatelja s nekadašnjom ravnateljicom Nerom Gojanović za mandata koje je,inače, zaposlen u HNK Šibenik, ali žrtva je velika, a zove se omalovažavanje klasične glazbe i kulture uopće te urušavanje imidža Šibenika kao kulturne sredine s bogatom glazbenom povješću.

Ako se to dopusti bit će to prvorazredni skandal koji će odjeknuti u cijeloj Hrvatskoj, a Šibenik će biti sigurno jedan od rijetkih gradova koji se promiče kao grad kulture i koji razvija kulturni turizam, a ne drži do klasične glazbe.

U programu HNK Šibenik od početka ove godine do lipnja nema niti jednog koncerta klasične glazbe. Zamjena će vjerojatno biti glazbeno - scenski program nazvan Arsenov feral .
 

Iz kategorije: Vijesti