Datum objave: 14. Ožujak 2019

FOTO: Muke prometnih redara u komunalnom kaosu Trga A. Hebranga

Diana Ferić
Diana Ferić

Prometni redari Grada Šibenika na teškim su mukama i iskušenjima dok pokušavaju uvesti red na Trgu Andrije Hebrnga. Njihov je posao nemoguća misija, a u nastojanju da ga obave kako treba u sve su češćim i sve dubljim konfliktima s vozačima.

Problem nije u prometnim redarima, njihovom ponašanju i načinu na koji provode zadaće koje su dobili. Problem je u tome što su poslani uvesti red u prometu u dijelu grada koji je komunalno zapušten i neuređen do te mjere da su ugroženi čak i životi djece koja svakodnevno prolaze tim kaosom kada idu u školu ili iz škole kući.

Trg Andrije Hebranga žrtva je desetljetnog nemara i ignoriranja svih dosadašnjih gradskih uprava koje nisu imale ni volje ni želje uhvatiti se u koštac s jednim od najgorih primjera lošeg upravljanja javnim prostorima i nebrige ne samo o kakvoći urbanog života nego i o elementarnoj sigurnosti građana, prije svega djece.

Sada su u vatru bačeni prometni redari koji nemaju ni najmanje šanse obaviti ono što se od njih očekuje, uvesti kakav takav red u prometu, jer za to oni koji su poslali nisu stvorili čak ni minimalne zakonske preduvjete. Prije svega teško je shvatiti kako se uopće očekivalo da bi redari mogli uvesti bilo kakav red i poštivanje prometnih propisa na prostoru na kojem nema ni jednog prometnog znaka? Kako nekome objasniti da mora platiti kaznu za prometni prekršaj ili parkiranje na nedozvoljenom mjestu kada je nemoguće vidjeti što je dozvoljeno, a što zabranjeno. Na Trgu A. Hebranga nema putokaza, nema prometnih znakova, na kolniku nema horizontalne prometne signalizacije, a šokantno je da na prilazi Osnovnoj školi Tina Ujevića i Veleučilištu nema čak ni označenog pješačkog prijelaza i znaka upozorenja da je tu škola i da su na cesti djecu. Vjerojatno se čeka da neki nesretni mališan koji žuri u školu ili trči kupiti nešto za marendu skonča pod kotačima automobila da se nešto poduzelo.

Prometni redari suočeni se neredom i nemarom koji su proizveli pogibeljni kaos na Trgu A. Hebranga vrlo će brzo u nastojanju da svoj posao obave kako valja, stradati u tom komunalnom žrvnju.

Ipak, njihov rad ima smisla utoliko što je su sada svi komunalni, prometni, sigurnosni pa i estetski problemi bolje vidljivi pa su veće šanse da bi mogli biti i riješeni, a njih je zaista puno.

Najveći problem je sigurnost djece. Prilaz osnovnoj školi je potpuno neuređen i nereguliran. Teško da u Hrvatskoj postoji i jedna škola ili visokoškolska ustanova kojima je prilaz tako zapušten, bijedan i pogibeljan. Djeca i studenti probijaju se između automobila koji ima zaklanjaju pogled, nema prometnih znakova da na njih upozore, nema pješačkog prijelaza, a na putu do institucija u kojima se pripremaju za život prolaze pored kanti za smeće i ružnog parkirališta za 3 – 4 automobila umjesto pored kultivirane zelene površine s recimo spomenikom Tinu Ujeviću ili nekim umjetničkim djelom. Na Trgu A. Hebranga nema trotoara, zelene površine su jadne da jadnije ne mogu biti, radnici čistoće svakodnevno vode cijele bitke kako bi pokupili smeće s neuređenih i neprimjerenih mjesta za prikupljanje otpada, a vozači su prisiljeni na prave vratolomije kako bi ušli na taj trg ili izašli s njega. Novi zapadni ulaz na Trg A. Hebranga je nakon regulacije Bosanske ulice i Ulice Stjepana Radića izveden tako da ni najspretniji vozač osobnog automobila ne može skrenuti prema trgu bez da prijeđe u suprotni kolni trak. Ulazak većih vozila, kamiona koji odvoze smeće pa i kola hitne pomoći gotovo je nemoguća misija, a pitanje je da li bi u slučaju požara zgradama uopće mogla prići vatrogasna vozila. Istočni izlaz s tog trga priča je za sebe, ali su se rješenja mogla naći da je bilo volje, želje, pa i brige za sigurnost i kakvoću života žitelja tog dijela Šibenika koji je trebao i morao biti ponos Šibenik jer se na njemu nalaze škola, Veleučilište, spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, sjedišta udruga proizašlih iz Domovinskog rata, vrtić...
Za nadati se je da žrtva prometnih redara neće biti uzaludna i da će za početak Trg A. Hebranga dobiti barem prometne znakove i pješački prijelaz na prilazu školi i Veleučilištu pa i nekog prometnog redara koji će ujutro ili za vrijeme školskog odmora zaštititi djecu od pogibelji koja se do sada samo čudom nije dogodila. 

Pogledaj video na našem Facebooku.

 

Iz kategorije: Vijesti