Datum objave: 08. Ožujak 2019

Povlastice za izabrane:Ravnatelji ustanova nakon isteka mandata dobivaju sigurna radna mjesta bez natječaja

Diana Ferić
Diana Ferić

Krešimir Šakić. donedavni ravnatelj JU NP Krka ipak nije "milošću" HDZ -a ostao raditi u toj ustanovi i to na mjestu šefa financija i investicija već mu je to pravo bilo regulirano Ugovorom o radu koji je potpisao kada je postao ravnatelj NP Krka. Ugovor je, naime, sadržavao, odredbu po kojoj dobiva stalni radni odnos i nakon isteka mandata mora biti raspoređen na radno mjesto koje odgovara njegovim stručnim kvalifikacijama. Zbog toga je dobio novu funkciju bez javnog natječaja.
Kako doznajemo, to ipak privilegiju da im se nakon isteka mandata, ako ne budu ponovni izabrani željeli su dobiti i ravnatelji JU NP Krka prije njega, ali im nije uspjelo jer to nije u skladu sa Statutom JU NP Krka.

 

Na to je na svom Facebook profilu ukazala dr.sc. Ljljana Zmijanović, stručnjakinja za upravljanje nacionalnim parkovima i drugim zaštićenim dijelovima prirode, a koja se također natjecala za mjesto ravnatelja te javne ustanove.
Ona smatra da je Upravno vijeće u vrijeme SDP -ove vlasti pristajući na tu odredbu zapošljavanja bez javnog natječaja postavilo iznad Statuta.

 

"Sada proizlazi da u Šibeniku može postojati i kandidat s Oxford doktoratom, na primjer, ali nema šansu niti biti kandidat na natječaju, jer natječaja nema. Odnosno postoji interni natječaj na koji se ne može prijaviti. Stoga promišljam da se snižavanjem kriterija i 'modusom operandi' internih natječaja uništava ZEMLJA ZNANJA, kotač ekonomije stoji, a mladima se odašilje sve jasnija odredba: "Djeco draga, za vas neće uskoro ni biti natječaja!", kaže ona.

 

To nije jedini primjer takvog trajnog osiguravanja dužnosnika. Stipe Petrina, nezavisni vijećnik u Županijskoj skupštini u nekoliko navrata je ukazivao da se to dogodilo i u slučaju izbora sadašnje ravnateljice županijskog Zavoda za javno zdravstvo koja je također Ugovorom o radu dobila jamstvo da će i nakon što joj istekne mandat i ako ne bude izabrana ostati u Zavodu na odgovarajućem radnom mjestu.

 

Iz kategorije: Vijesti