Datum objave: 08. Ožujak 2019

Frane Lučić jutros je u DORH-u radi nagodbe oko isplate odštete koja mu je presuđena

Diana Ferić
Diana Ferić

Frane Lučić, jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije, stigao je u petak ujutro u DORH, javlja tportal.

'Očekujem sve pozitivno', kazao je njegov odvjetnik prije nego su ušli u zgradu DORH-a na sastanak s državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem, objavila je novinarka Nove TV Josipa Krajinović na Twitteru.

Država Lučiću nudi nagodbu, a pitanje je hoće li se i dogovoriti i za koji iznos?

Prije dva tjedna došlo je do preokreta u priči oko odštete Lučiću, nakon što je Vlada pokazala spremnost da financijski pokrije namirivanje odštete nagodbom između nadležnog državnog odvjetništva i Lučićeva odvjetničkog tima.

Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije početkom veljače djelomično je dobio spor radi naknade štete protiv Šibenika i Hrvatske koji su mu, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda, dužni isplatiti 1,75 milijuna kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

Lučić je dobio spor nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama.

Na nepravomoćnu presudu Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu zbog 'bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi'.
Zbog toga su vatrogasci tišnjanskog DVD-a 19. veljače prosvjedovali na magistrali u Tisnom tražeći da država odustane od žalbe na nepravomoćnu presudu i podnese trošak naknade zbog Lučićevih teških ozljeda.

Premijer Plenković nedavno je u Gospiću izjavio da je o toj žalbi razgovarao s ministrom pravosuđa Bošnjakovićem i da želi postizanje pravične nagodbe i zadovoljštine.
'Kao Vlada ćemo razgovarati s Državnim odvjetništvom i smatramo da bi u ovoj situaciji gospodina Lučića najbolje bilo da dođe do pravične nagodbe, da on dobije zadovoljštinu, a država pokaže odgovornost i zrelost', izjavio je premijer u Gospiću.
 

Iz kategorije: Vijesti