Datum objave: 07. Ožujak 2019

Petrina i Iris Ukić Kotarac:Tragična nesreća kod Zmajana potvrdila je nelogičnosti sustava spašavanja na moru

Diana Ferić
Diana Ferić

Iako zbog obveza nisu bili na današnjoj sjednici Županijske skupštine Šibensko - kninske županije na kojoj je jedna od točaka dnevnog reda bilo stanje u sustavu civilne zaštite u Županiji vijećnici Stipe Petrina i njegova kolegica Iris Ukić Kotarac osvrnuli su se na svojim Facebook profilima na tu temu i obrušili obrušili se na nelogičnosti unutar sustava traganja i spašavanja u Šibensko - knisnkoj županiji, a da tako ne mora biti potvrđuje  primjer Istarske županije. Kao primjer tog nefunkcioniranja  spominju prošlotjednu tragediju u koju je poginuo vlasnik ribarice iz Srime kad je trebalo više od 6 sati čekanja za dolazak ronioca koji će izvući tijelo nastradalog i to iz Zagreba.

Dopis iz Nezavisne liste Stipe Petrine koju supotpisuje i županijska vijećnica Ines Ukić Kotarac prenosimo u cijelosti:

 

“SUSTAV CIVILNE ZAŠTITE
(I dalje samo tragamo za zdravom pameću i tražimo spašavanje od birokrata…)
‘Jedan ribar smrtno je stradao u pomorskoj nesreći koja se dogodila u nedjelju nešto poslije 19 sati kod otoka Zmajana, a njegovo tijelo su oko jedan sat iza ponoći s potopljenog ribarskog broda izvukli ronioci MUP-a iz Zagreba, potvrdili su za Šibenski portal u Županijskom centru 112’
Iz navedenog proizlazi da je za traganje i pronalazak unesrećenog bilo potrebno više od 6 sati. Od toga, nažalost većina vremena utrošena je na dolazak osposobljenih policajaca – ronioca MUP-a iz Zagreba!!!
U županiji sukladno dokumentima koji su na dnevnom redu današnje Skupštine, sve vezano uz sustav civilne zaštite, (Izvješće, Smjernice za organizaciju sustava civilne zaštite i Godišnji plan razvoja sustava), po mišljenju župana očito sve besprijekorno funkcionira!
Ova nesreća pokazala je sve slabosti i nedostatke sustava. Niti jedan od ovih dokumenata (imate ih na stranicama županije), ne govori o mogućnosti a kamoli o sustavnom uključivanju i educiranju ronilačkih klubova na poslovima zaštite i spašavanja na moru.
Od osiguranih 5.660.000 proračunskih kuna, nikome nije palo na pamet predložiti ulaganje dijela sredstava u ronilačke udruge. Pomorska smo i turistička zemlja s očitim nedostatkom profesionalnog kadra a našem županu, vodeći računa o ovoj tragičnoj vijesti, to uopće nije signal da bi nešto trebalo mijenjati.
Promjene neće biti ni u 2019. godini.
U sustavu traganja i spasavanja Šibenska policija i kapetanija nemaju ronioca. Dalmacija za spašavanje ima samo 1 u Splitu.
Dakle radi slabosti sustava čekalo se da iz Zagreba dođe antiteroristička postrojba Lučko, pa je izgubljeno dragocjeno vrijeme.
Što da se dogodi veća tragedija u arhipelagu županije?
Sustav zaštite i spašavanja očito je ozbiljno unazađen nedostatkom osposobljenih pripadnika MUP-a specijalaca posebno obučenih za ovakve akcije traganja i spašavnja na moru ali i nekorištenje i niti ne uzimanje u obzir mogućih resursa ali i ne ulaganje u kadrove Lučke kapetanije (Osposobljavanje ronioca, ukidanje dodataka na plaću).
Primjerice, Grad Šibenik u svom izvješću za 2018. godinu konstatirao je da ronilačke udruge i firme koje su za potrebe svojih aktivnosti opremljene ronilačkom opremom i radnim brodovima koje se mogu iskoristiti u potencijalnim situacijama zaštite i spašavanja na moru i podmorju. Tu su firme Neptun sub, Aqua faber, Spugar i dr. koje se mogu uključiti u akcije sa svojim ljudstvom kad se tiče velikih nesreća na moru, pod morem i sve oko mora. U 2018. navedeno je da nije bilo potrebe za korištenjem opreme niti je bilo velikih nesreća. Međutim županija niti ne uzima u obzir ove okolnosti niti predviđa financiranje rada drugih udruge već jedino hvale vrijedni HGSS i Crveni križ kao udruge građana od značaja za sustav civilne zaštite.
Sustav pati od očitih nedostatka a koji su očito u nedostatku zdrave logike i a tek djelomično novca.
STATISTIKA Službi za spašavanje i traganje na moru
U 2018. godini na području odgovornosti Rijeka Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Dubrovnik, zbog raznih pomorskih nesreća i nezgoda poduzeto je ukupno 669 intervencije traganja i spašavanja na moru odnosno po kategorijama primjerice ukupno: čovjek u moru 31 Kupači 23
Daskaši 28 Spašeno osoba 1080 Nestalo osoba 1 Ozlijeđeno osoba 42 Smrtno stradalo osoba (od toga prirodna smrt) 34 (3) osobe.
KAKO JE TO U ISTRI?
Istarska županija nema predsjednika zajednice županija, ali ima razrađen sustav.
RONILAČKI SAVEZ ISTARSKE ŽUPANIJE
Tijekom 2017. godine u RSIŽ je djelovalo 14 udruga. Članovi udruga su bili tijekomgodine spremni za možebitne intervencije na moru i u podmorju Istarskog poluotoka.
S ciljem da u svakom trenutku, sve udruge budu spremne za djelovanje, cjelogodišnae održavanja su nedjeljom, a u ljetnim mjesecima i srijedom ili četvrtkom, rekreativna ronjenja radi održavanja kondicije i prilagođavanja opremi.
U skladu sa Kalendarom aktivnosti RSIŽ uz zajednička ronjenja i vježbe održano je:
– 17 akcija čišćenja podmorja u istarskom akvatoriju,
– 10 vježbi pretpostavljanja traganja i spašavanja,
– 01.03.uz Dan civilne zaštite i dan zaštite i spašavanja održana je zajednička vježba u Rapcu. Učestvovalo je 29 ronilaca iz 9 udruga,
– 04.06. RK „Ugor iz Vrsara je organizirao spašavanje nasukane brodice,
– 10.06. članovi RK „Rabac“ organizirali su izvlačenje stradalog ronioca,
– 04.07. članovi RK „Centar“ Medulin odsukali su i odteglili jedrilicu sa hridi Fenoliga
– 20.07. članovi „Witez Wrecks“ iz Premanture spasili su talijansku jahtukoja se nasukala na rtu Kamenjak,
– 06.09. povodom dana Hrvatskih voda u Vrsaru je održana pokazna vježba spašavanja iz potopljene brodice. Učestvovalo je 30 članova iz 11 udruga,
– 12.10. RK „Centar“ Medulin organizirao je vježbu traganja i spašavanja,
– 17.11. članovi DPDSR Poreč odsukali su slovensku jedrilicu,
– Za vrijeme ljetnih nevera porečki, medulinski i ližnjanski ronioci pomagali su u odsukavanju i spašavanju stradalih plovnih objekata.
U udrugama je obučeno: – 12 ronilaca starosti od 8 do 12 godina (scuba rangersi)
− 24 mladih ronilaca, početnika, R1 29
− 11 ronilaca R2
− 6 ronilacaR3, voditelja ronjenja
− 16 različitih specijalnosti za stjecanja R3 kategorije.

Sve udruge RSIŽ organizirale su vježbe traganja i spašavanja za svoje članove”, stoji u dopisu Stipe Petrine i Ines Ukić Kotarac.

 

Iz kategorije: Vijesti