Datum objave: 05. Ožujak 2019

HNK ŠIBENIK: Sve je spremno za premijeru "Lede", predstave koju nose mladi glumci

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatsko narodno kazalište Šibenik jedino je kazalište u Hrvatskoj u kojem se trenutno postavlja neko Krležino djelo i to Leda koja će premijerno biti izvedena 9. ožujka. Tu su činjenica na današnjoj konferenciji za novinare istaknuli i redatelj predstave Boris Cvrtan i glumci u njoj.

-Imati takvog barda kao što je Krleža, pisca koji je tako dobro razumio teatar, a tako ga zanemarivati to je zaista glupo, kazao je glumac Luka Dragić.
Jakov Bilić, ravnatelj HNK Šibenik istaknuo je kako mu je posebno drago što je Krleža odabran za prvu predstavu njegovom mandatu, ali i to što je u toj predstavi pružena prilika mladim glumcima, studentima glume upravo onakva kakvu je i on imao kada je bio student. U predstavi tako glumi mlada Šibenčanka Ivana Gulin koja još uvije studira glumu.
-Dogodilo mi se to da sam na prijemnom ispitu izvela lik Klare iz Lede i sada završavan studij igrajući u Ledi. Posebno mi je drago da glumim kod kuće u svom gradu, rekla je mlada glumica.
Redatelj predstave Boris Svrtan koji u njoj ima i ulogu na početku je izrazio zadovoljstvo što mu je ravnatelj Bilić pružio šansu da u Šibeniku postavi Ledu to s mladim talentiranim glumcima.
-Mi radimo i pripremamo se već tri mjeseca. Ne sjećam se kada sam radio u tako poticajnoj i pozitivnoj atmosferi. Stvarno uživamo. Riječ je o komediji koja je vrlo suptilna i podsjeća na najbolje klasiče engleske komedije, ali istodobno ima i dramatičnih scena koji su tako apsurdne da dovode do komičnih momenata. Krleža je Ledu napisao 1929. godine, a svi likovi su duboko ukorijenjeni i u današnjem našem društvo – lik bogataša koji j zapravo zlostavljač, koji je stekao novac, ali ne i manire ili pak umjetnika urbana koji na kraju emigrira u Canes jer ne može živjeti od svoje umjetnosti jer ga ne razumiju, naglasio je Cvrtan.
Posebno je istaknuo glazbu Roka Radeljaka i odlične kostime koje je izradila Sara Lovrć Caparin koji su univerzalni.

Na konferenciji su govorili i glumci Ivan Jončić i Franka Klarić koja je posebno istaknula kako je riječ o predstavi u kojoj glumac može jako puno naučiti o sebi te da su u toj predstavi imali puno slobodu te da se od njih nije tražilo da robuju zamislima redatelja.

Predstava je, kako je posebno naglasio Jakov Bilić, rađena za srednju generaciju, a cilj joj je i srednjoškolce dovesti u kazalište i pokazati im da predstave mogu biti komične i njima razumljive jer, kako je zaključio Jončić, kad bi više ljudi išlo u kazalište bilo bi manje posla za socijalne službe.


 

Iz kategorije: Vijesti