Datum objave: 03. Ožujak 2019

Šibenskoj grandeci dr.sc. Ireni Bralić na promociji dviju knjiga zasvirala i Šibenska narodna glazba

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr. sc. Irena Bralić, pedijatrica i docentica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, autorica i stručna urednica rasprodanog priručnika za roditelje ‘Kako zdravo odrastati’ i četiri sveučilišna udžbenika, aktualna Šibenska grandeca pokazala je na promociji svojih novih dviju novih knjiga u Šibeniku, u okviru Tečaja 1. kategorije trajne izobrazbe liječnika, koji je petu godinu za redom organizirala u Šibeniku, kako se može spojiti vrhunska karijera znanstvenice i liječnice praktičarke s ljubavlju prema rodnom gradu koji je na najbolji način promovirala pred više od 260 uglednih liječnika i znanstvenika pedijatara iz Hrvatske i svijeta u čemu joj joj je pomogla Šibenska narodna glazbe. Bio je to prvorazredni hepening koji se u u Šibeniku rijetko viđa.

 

Docentica Bralić je u okviru 5. tečaja koji se od 1. do 3. ožujka održava u Šibeniku promovirala svoje dvije nove knjige i to sveučilišni udžbenika Tranzicijska medicina te priručnik Racionalna dijagnostika i liječenje u pedijatriji , a promotori su joj bili ugledni znanstvenici i njezini kolege doc. prim. dr. sc. Joško Markić, član Povjerenstva za stručna pitanja i stručni nadzor Hrvatske liječničke komore i predsjednik Ogranka Split Hrvatskog pedijatrijskog društva potom prof. dr. sc. Mirna Saraga-Babić, prodekanica za znanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu i prof. dr. sc. Jelena Roganović, predsjednica Ogranka Rijeka Hrvatskog pedijatrijskog društva

 

 

Svi su je oni koji su je predstavili kao vizionara, kao kolegicu koja, kako je kazala prof. dr. sc. Mirna Saraga-Babić razmišlja ispred svog vremena vezano za teme koje se na tom tečaju obrađuju i koje je sublimirala u svojim knjigama. "Ona prepoznaje teme prije drugih, ali i okuplja kolege oko njih i potiče ih da pišu na temelju svojih iskustava i to je neizmjerna vrijednost. Tako je bilo i s temom "Tranzicijska medicina " što je top tema u zdravstvenoj brizi za djecu u svijetu jer je jako važno da se djeci s kroničnim oboljenjima, nakon što napune 18 godina kada od svog pedijatra moraju otići liječniku obiteljske medicine osigura kontinuitet liječničke skrbi", istaknula je prof. Saraga - Babić. Vijest je i da je taj udžbenik ušao u izbor najboljeg sveučilišnog udžbenika na Medicinskom fakultetu u Splitu.

Tema ovogodišnjeg 5. , jubilarnog Tečaja je "Racionalna dijagnostika i liječenje" budući da su pedijatri suočeni s ekspanzivnim razvojem tehnologije koja omogućava niz dijagnostičkih pretraga i metoda koje treba staviti u okvir stvarnih potreba odnosno ne izlagati djecu suvišnim pretragama i metodama dijagnosticiranja.


"To je jedan od novih izazova u našoj struci. Živimo u svijetu velikih tehnoloških i znanstvenih dostignuća, ali to pred nas liječnike pedijatre postavlja veliku kušnju u liječenju djece jer moramo izabrati koje ćemo dijagnostičke metode i postupke koristiti kako bismo došli do najboljih rezultata, a da djecu prti tome ne izlažemo nepotrebnim pretragama", kazala je prof. dr. sc. Jelena Roganović.

 

 

Autorica Irena Bralić bila je dirnuta takvim ocjenama svojih uvaženih kolega i istaknula je kako se ona u svom stručnom i znanstvenom radu rukovodi samo dvama postulatima - izazovom te povjerenjem i ljubavi. "Ako tako radite i postupate prema svojim kolegama onda je sve jednostavno", kazala je.

Posebno iznenađenje na toj promociji bili su pripadnici njezine gimnazijske generacije koji su je došli podržati i uručili joj cvijeće, kao i mnogobrojni kolege liječnici. Skup je posebno pozdravio i dr. Krešimir Stipaničev, predsjednik šibenskog ogranka Hrvatskog liječničkog zbora koji je ukazao na važnost društva utemeljenog na znanju i cjeloživotnog učenja, a docentici Bralić je posebno zahvalio što je Šibenik izabrala za mjesto održavanja svojih tečajeva i promocija knjiga.

 

Docentica Bralić svoj Tečaj s više od 250 sudionika svih pet godina dovodi u svoj rodni Šibenik iako bi joj organizacija u nekim drugim gradovima bila jednostavnija. Ne propušta priliku da na tim skupovima promovira bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Šibenika.

Ovog puta je to napravila kroz koncert Šibenske narodne glazbe "Podnevni divertimento " u čemu su joj glazbari pružili nesebičnu i hvale vrijednu potporu.
Odazvali su se njezinom pozivu iako je riječ o razdoblju u kojem oni ne nastupaju. Održali su nakon promocije njezinih knjiga koncerta za pamćenje pred gostima iz cijele Hrvatske i svijeta koji su bili oduševljeni.

 

 

" Oduševljen sam. Ovo sve tako dobro zvuči. To su nama svima poznate stvari koje šibenska glazba izvodi na svoj specifičan način. ", kazao je poznati slovenski nefrolog i član Europske agencije za lijekove Kenda. Među nazočnima našle su se i neke šibenske neviste, i liječnice koje vuku porijeklo iz Šibenika koje nisu mogle zatomiti svoje pozitivne emocije.

 

Glazbari su svirali modernu glazbu iz 80 - tih i 90 - tih godina prošlog stoljeća koja je neke pobudila i na ples. Bilo je to događanje za pamćenje.

 

Na žalost, na njemu nisu bili čelni ljudi Grada Šibenika koji su se ispričali zbog neodgodivih obveza, a gradonačelnik Željko Burić je docentici Bralić poslao buket cvijeća s porukom u kojoj joj je čestitao 5. godišnjicu tečaja.

  

Iz kategorije: Vijesti