Datum objave: 28. Veljača 2019

Pelegrini očekivano zadržao Michelinovu zvjezdicu, vrijedno priznanje i konobi Vinko

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenski restoran Pelegrini i dubrovački 360º i Monte u Rovinju zadržali su svoje Michelinove zvjezdice, a po jednu Michelinovu zvjezdicu dobili su zagrebački restoran Noel i lovranski Draga di Lovrana.Osim toga, Konobu Vinko u Konjevratima odsada će krasiti Michelinova oznaka BibGourmand koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama. Lista s oznakom Bib Gourmand sada broji ukupno osam hrvatskih restorana, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu, dok oznaku Michelin Plate ove godine nosi ukupno 51 restoran u Hrvatskoj

- Izuzetno nas veseli što Hrvatska sada ima čak pet restorana s prestižnom MICHELINOVOM zvjezdicom. Nakon Rovinja, Dubrovnika i Šibenika, zvjezdice zasluženo dobivaju Kvarner i Zagreb. Nove zvjezdice i preporuke hrvatskim restoranima dokaz su da naša gastronomska scena zadovoljava vrlo zahtjevne međunarodne kriterije kvalitete, ali i da smo u svijetu sve više prepoznati po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. Ovo nam je ujedno snažan poticaj za daljnji razvoj i promociju ovog segmenta ponude te sam siguran kako će destinacije i izabrani restorani znati iskoristiti priznanja i preporuke u svom daljnjem pozicioniranju na tržištu - izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako iskrene čestitke upućuje svim izdvojenim restoranima, a posebno vlasnicima i djelatnicima restorana koji su nositelji zvjezdice.

- Ovaj izbor pokazuje potencijal hrvatske gastronomske scene koju obogaćujevišestruki utjecaj, od mediteranskih okusa koji se nalaze u Dalmaciji, talijanskih utjecaja u Istri i slavenskih okusa od Zagreba do Slavonije, koji svi zajedno stvaraju jedinstveni kulinarski identitet - izjavio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor MICHELIN vodiča.
Michelinove oznake BibGourmand uz prošlogodišnje restorane Konoba Mate s Korčule, Dunava iz Iloka, Vuglec Brega iz Krapine i Konobe Fetivi iz Splita, dobivaju Batelina iz Banjole, Konoba Vinko iz Konjevrata te zagrebačka Agava i TAČ. Riječ je o oznaci koja se dodjeljuje restoranima koji nude kvalitetne menije po pristupačnim cijenama.

- Ovim putem čestitam svim odabranim restoranima na velikom priznanju za uporan rad, umijeće i želju za razvijanjem te predstavljanjem onog najboljeg što Hrvatska nudi. Čak 93 posto turista tijekom svog putovanja doživi 'posebno iskustvo vezano uz hranu i piće' što ukazuje da je eno-gastronomija sadržaj za koji su gotovo svi turisti zainteresirani. Vjerujem da će ovo biti dodatan motiv svima da se nastave unaprjeđivati te povezivati s lokalnim proizvođačima kako bi postali prepoznatljivija eno-gastro ikona Europe - poručio je ministar turizma Gari Cappelli.

Uvrštenje novih restorana u Michelinovu selekciju snažan je poticaj za daljnje kontinuirano usavršavanje domaće gastronomske scene, ali i velika globalna promocija Hrvatske kao vrhunske gourmet destinacije.
 

Iz kategorije: Vijesti