Datum objave: 28. Veljača 2019

Ministar Bošnjaković potvrdio da će se DORH ovih dana nagoditi s Franom Lučićem oko odštete

Diana Ferić
Diana Ferić

Prosvjed vatrogasaca iz Tisnog zbog odugovlačenja isplate Frani Lučiću, jednom vatrogascu koji je preživio kornatsku tragediju, koji su podržali vatrogasci diljem Hrvatske ipak je urodio plodon. Objavljeno je DORH spreman na nagodbu s Franom Lučića, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je danas novinarima najavio da bi se to moglo dogoditi za dan - dva.

 

Bošnjaković je kazao kako se tu ne radi o ugrozi neovisnosti, objasnivši da Vlada i Republika Hrvatska imaju pravo sudjelovati u tome ako će država plaćati obvezu prema Frani Lučiću. Složio s novinarima da taj slučaj predugo traje, a upitan kad bi se mogao postići dogovor kazao je kako očekuje da će se 'u idućih tjedan - dva te stvari izregulirati'.

 

Taj je sudski spor dosta kompliciran, kazao je, no sada bi DORH trebao obaviti razgovore sa svim dionicima i napraviti model nagodbe koji će biti upućen Vladi na davanje suglasnosti.
Vlada je u srijedu potvrdila da će Državno odvjetništvo pokušati postići pravičnu nagodbu s Lučićem, nakon što je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i Bošnjakovića s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelinićem.


Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je Hini kako je Vlada pokazala spremnost da financijski pokrije namirivanje odštete u slučaju da se postigne nagodba između nadležnog državnog odvjetništva i Lučićeva odvjetničkog tima.

FOTO:Rudinapress

 

DORH će slijedom toga pristupiti Lučićevu odvjetničkom timu radi mogućeg postizanja pravične nagodbe, koja će pružiti zadovoljštinu za Lučića, a da pritom država pokaže ozbiljnost i odgovornost kako bi se konačno priveo kraju taj slučaj koji traje dugi niz godina, rekao je Milić. Napomenuo je da će DORH tome pristupiti u funkciji zastupnika države u građanskim predmetima.

 

Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije početkom veljače djelomično je dobio spor radi naknade štete protiv Šibenika i Hrvatske koji su mu, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda, dužni isplatiti 1,75 milijun kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

 

Lučić je spor dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama.

 

Na nepravomoćnu presudu Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu zbog 'bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi'.

 

Stvari su se pomakle s mrtve točke nakon što su vatrogasci tišnjanskog DVD-a 19. veljače prosvjedovali na magistrali u Tisnom tražeći da država odustane od žalbe na nepravomoćnu presudu i podnese trošak naknade zbog Lučićevih teških ozljeda, a tada su najavili da će ako treba prosvjedovati i na Markovom trgu.
 

Iz kategorije: Vijesti