Datum objave: 21. Veljača 2019

Izložba koju su Šibenčani pohrlili vidjeti prije nego što je otvorena

Diana Ferić
Diana Ferić

Stara učila u nastavi šibenske Gimnazije, izložbu kakva u Šibeniku do sada nije viđena, privukla je danas brojne Šibenčane koji su pohrlili razgledati je i prije nego što je bila otvorena.

Njena vrijednost i zanimljivost potvrđena je i na večerašnjem svečanom otvaranju koje je privuklo, za takve prigode respektabilan broj Šibenčana i šibenskih javnih djelatnika.

Izložbu Stara učila u nastavi šibenske Gimnazije inicirao je u povodu obilježavanja 110. obljetnice šibenske Gimnazije ravnatelj mr. sc. Josip Paić, a postavili su je djelatnici Gimnazije u suradnji s Odjelom za vizualnu kulturu Gradske knjižnice Jurja Šižgorića.

Izloženi eksponati dio su zbirke starih učila šibenske Gimnazije. Neki od izabranih za izložbu zaista su atraktivni. Tu su primjerice preparati životinja i biljaka u formalinu, zatim Heronova kugla, žiroskopi, rendgenske cijevi, galvanometri, plošno - centralna slagalina te kao istinske senzacije; Wimshurstov stroj i "Teslino jaje", funkcionalni model "jaja" kojeg je Nikola Tesla konstruirao 1888 godine, a 1893 godine pomoću njega na Svjetskoj izložbi u Chicagu demonstrirao djelovanje obrtnog magnetnog polja.

Izložba je otvorena do 10. ožujka.

 

Iz kategorije: Vijesti