Datum objave: 20. Veljača 2019

Hrvoje Zekanović podržao HDZ i Zakon o INI:Gdje je nestala državotvornost!?

Diana Ferić
Diana Ferić

Na čuđenje čak i samih HDZ-ovaca, danas su u Saboru kroz iglene uši prošle izmjene Zakona o privatizaciji Ine koji je posljednjih dana izazvao žestoke kritike i uspio ujediniti i podijeljenu oporbu,a za taj su zakon glasali H asanbegović i Zekanović koji se sve vrijeme trude biti, kada je državotvornost u pitanju, "veći pape od pape". A stari Grci bi rekli "Hic Rhodus, Hic salta" , u slobodnom prijevodu  "pokaži na licu mjesta što znaš i umiješ". A  oni tu državotvornost baš nisu pokazali ni potvrdili.

Sabor je u srijedu sa 74 glasova ‘za’ i dva’ glasa protiv izmijenio Zakon o privatizaciji Ine.

Zakon je to koji je izazvao veliko negodovanje oporbe, a zbog njega je Mostov Miro Bulj preko saborskog mikrofona puštao budnicu “Ustani, bane”, a kazao je da to pušta “svim mađaronima koji će glasati za zakon”.
Saborska oporba je uoči glasanja izašla iz dvorane, a HDZ-ova većina ne bi mogla donijeti kontroverzan zakon da joj u sabornici kvorum nisu držali Zlatko Hasanbegović iz Neovisnih za Hrvatsku i Hrvoje Zekanović iz Hrasta.
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić pozvao je sve “zastupnike i zastupnice koji ne žele sudjelovati u ovome da napuste sabornicu”. Oporba je prihvatila taj poziv, digla se i počela odlaziti, a predsjednik Sabora Gordan Jandroković u tom je metežu stavio zakon na glasanje.
Rezultati glasanja razotkrili su da se vladajuća većina urušila, da HDZ treba zahvaliti Zlatku Hasanbegoviću iz Neovisnih za Hrvatsku i Hrvoju Zekanoviću iz Hrasta što su ih spasili od debakla. Za izmjene zakona ruku su digla 74 zastupnika, a Hasanbegović i Zekanović su bili protiv, ali su održali kvorum.
Nakon glasanja, na saborskom hodniku neki su se HDZ-ovci, koji u saborskim kuloarima priznaju da im nije jasno zašto se premijer Plenković odlučio baš sada na ove izmjene, obratili Hasanbegoviću: “Pa što si ostao?!” A on je, sliježući ramenima, uzvratio: “Bernardić je ovo izveo na svoju ruku… Nisam ni shvatio što se događa…”
Isto je tvrdio i Hrastov Hrvoje Zekanović, priznajući da mu je žao što i sam nije napustio sabornicu i tvrdeći kako bi to svakako učinio jer da je “znao da neće biti dovoljno ruku, izišao bi”.
Da je samo jedan od dvojice izašao iz sabornice s ostatkom oporbe, zakon se ne bi mogao donijeti jer je za njegovo donošenje potreban kvorum od 76 prisutnih zastupnika. Novinarima su poslije tumačili da su slučajno ostali – da su znali da se HDZ-u u tom trenutku raspala uobičajena vladajuća koalicija i oni bi izašli.
Više od onih koji su digli ruke za zakon zanimljiviji su oni koji su se odlučili za trenutak odmetnuti od vladajuće koalicije. Među onima koji su odlučili ignorirati zakon i ne doći na glasovanje našli su se: Darinko Kosor, Milorad Pupovac, Ana Komparić Devčić, Zdravko Ronko, Mario Habek, Milanka Opačić, Goran Dodig i Darinko Dumbović.

Brojno stanje HDZ-ove većine čuvali su: Tomislav Saucha, Željko Lacković, Marija Puh, Kažimir Varda, Branko Hrg, Furio Radin…
Izmjenama zakona o Ini mijenja se članak 10., kojim je Hrvatska imala ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine.
Iz vlade pojašnjavaju kako se predloženim taj zakon usklađuje s pravnom stečevinom EU-a. Tako bi stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem. Vlada bi temeljem mišljenja ministra donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku od 30 dana.
Vlada bi suglasnost mogla uskratiti ili oduzeti ako ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne i redovite opskrbe energijom, prenosimo s Max portala.

 

Iz kategorije: Vijesti