Datum objave: 19. Veljača 2019

Gradonačelnik Burić ne žali zbog sječe pitospora podno katedrale, već ju podržava

Diana Ferić
Diana Ferić

Gradonačelnik g. Željko Burić ne žali za posječenim zimzelenim opojnim, ukrasnim grmovima podno katedrale već podržava planirano uređenje tog prostora i tvrdi da će on "po završetku radova, katedrala sv. Jakova, zaštićeni spomenik UNESCO-a, dobiti reprezentativan okoliš na zadovoljstvo svih građana i posjetitelja našeg grada": To je najkraće, odgovor koji smo dobili od gradonačelnika Burića na pitanja tko je naložio da se posijeku grmovi koji taj prostor krase više od 50 godina i smatrali li da je to bila greška odnosno da su građani s pravom ogorčeni.

"U okviru provođenja projekta 'Civitas Sacra', očišćen je teren na lokaciji Obala dr. Franje Tuđmana ( ispod skala koje vode prema katedrali), a gdje je predviđeno postavljanje internetsko- prezentacijskog centra. Djelatne službe Grada, zajedno s projektantom i investitorom na terenu procijenile su da je lokaciju neophodno temeljito sanirati što je podrazumijevalo i uklanjanje zimzelenog grma (pitospora).Javnost taj potez nije prihvatila s odobravanjem te je projektantima dan naputak da se prostor, po uređenju, dodatno hortikulturno oplemeni. Projekt obuhvaća pjeskarenje ograde te sanaciju ruzinavog zida i vjerujemo da će, po završetku radova, katedrala sv. Jakova, zaštićeni spomenik UNESCO-a, dobiti reprezentativan okoliš na zadovoljstvo svih građana i posjetitelja našeg grada", stoji u njegovom odgovoru.

 

Osudio je vandalizam koji se jučer dogodio na  toj lokaciji kada su oštećeni građevinski strojevi kao i uopće učestale pojave takvog ponašanja i rušilačkog nagona.
"Podsjetimo i na nedavne grafite koji su osvanuli na katedrali sv. Jakova te kontinuirane devastacije javnih površina u gradu, dječjih igrališta i plažnih objekata. Uistinu se nadamo da će nadležne službe stati na kraj ponašanjima koja su u najmanju ruku sramotna", kaže on.
 

Iz kategorije: Vijesti