Datum objave: 11. Veljača 2019

Picula odmah reagirao na tvrdnje predsjednika EU parlamenta Tajanija da su Istra i Dalmacija talijanske pokrajine

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije premijera Andreja Plenkovića na izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija da su Istra i dalmacija talijanske pokrajine reagirao je danas hrvatski EU parlamentaraca Tonino Picula:

Podsjećam, Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP - European People's Party kojem pripada i HDZ - Hrvatska demokratska zajednica neće to promijeniti.
Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti"; kazao je Picula.
Predsjednika Europskog parlamenta Antonio Tajani govorio je na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja u Basovizzu
Govor je završio riječima: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija. Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine!"
Ideja da su Istra i Dalmacija dijelovi Italije bila je jedna od temeljnih ideja talijanskog fašizma. U Italiji i danas postoje snažne revizionističke struje, ali ovo je prvi put da je jedan visoko pozicionirani čelnik EU-a kazao nešto ovakvo.
 

Iredentisitičku izjavu predsjednika EU parlamenta osudili su unazad sat vremena svi hrvatski europarlamentarci.

Iz kategorije: Vijesti