Datum objave: 04. Veljača 2019

HAZU želi ostavštinu Božidara Grge smjestiti u Zavodu za povijest hrvatske glazbe u Zagrebu

Diana Ferić
Diana Ferić

Božidar Grga proslavljeni hrvatski organolog, glazbeni pedagog, profesor gitare, čuvar povijesnih glazbenih instrumenata i hrvatske glazbene baštine, ipak će dobiti satisfakciju za svoj rad kojim je neizmjerno zadužio Šibenik i Hrvatsku.

Prema dostupnim informacijama Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti iskazala je namjeru da njegovu stručnu biblioteku te stručne i znanstvene radove pohrani u Zavodu za povijest hrvatske glazbe HAZU u Zagrebu tako da budu smještena uz organološkom ostavštinom Ladislava Šabana, prvog modernog hrvatskog organologa koji je Božidara Grgu uveo u svijet organoloških istraživanja i zaštite orgulja.

Inicijativa za pohranu ostavštine Božidara Grge u Zavodu za povijest hrvatske glazbe HAZU-a u Zagrebu dao je  Emin Armano, profesor komorne glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu koji je s Božidarom Grgom osnovao šibensku Orguljašku ljetnu školu te u njoj vodio seminare organologija i novootkrivenih rukopisa iz hrvatskih glazbenih arhiva, zdušno promičući Šibenik kao jedinstven grad povijesnih orgulja.

Profesor Armano je o tome razgovarao sa prof. dr. Vjerom Katalinić, voditeljicom Zavoda za povijest hrvatske glazbe HAZU koji je zainteresirani da se Grgina i Šabanova ostavština nađu pod istim krovom. Već samom ovom inicijativom Božidar Grga je posthumno kao stručnjak, znanstvenik, glazbenik i čuvar hrvatske nacionalne baštine uzdignut na najvišu čast koju je svojim radom zaslužio.


 

Iz kategorije: Vijesti