Datum objave: 29. Siječanj 2019

Ostaje na snazi ograničavanje aktualnog sata,oporba ponovila tezu o Šibenku kao Pjongjangu

Diana Ferić
Diana Ferić

Upitnim ostaje pravo vijećnika da na aktualnom satu svake sjednice Gradskog vijeća mogu postaviti po dva pitanja u trajanju od po dvije minute jer je vladajući HDZ na današnjoj sjednici Gradskog vijeća izglasao da ostaje na snazi ograničavanje aktualnog sata na 60 minuta.Odbacili su  prijedlog ujedinjene oporbe da se trajanje aktualnog sata ne ograniči kako bi svi mogli na istoj sjednici doći na red i kako bi postavljajući pitanja ispunili svoju dužnost prema biračima.

 

Toj odluci prethodila je dugotrajna rasprava u kojoj su sudjelovali gotovo svi prisutni vijećnici oporbenih stranaka te gradonačelnik Željko Burić, predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović i predsjednik Odbora za Statut i pravna pitanja Branimir Zmijanović. Iako se u nekim trenutcima činilo da se njihovi stavovi u vezi s istupima vijećnika na "aktualcu" puno ne razlikuju ipak je očito da su nastupali s posve drukčijih pozicija- oporba želi da se Poslovnikom  odredi da nema ograničavanja tog prava istupa, a vladajući  pak da se većinom glasova odlučuje, od sjednice do sjednice, hoće li se Aaktualni sat produžiti izvan 60 minuta ili neće odnosno da predsjednik Vijeća, što je tražio gradonačelnik Burić,  ima diskrecijsko pravo da na to utječe te ocjenjuje je li neko pitanje konstruktivno pa zbog njega ima smisla to produženje ili nije.

 

Poznato je da se šibenska oporba krajem prošle godine ujedinila na tom pitanju i da su podnijeli službeni prijedlog za izmjenu Poslovnika o radu Gradskog vijeća tražeći da se ukine ograničavanje trajanje aktualnog sata i omogući svim vijećnicima pravo na postavljanje po dva pitanja u trajanju od dvije minute što im Poslovnik i jamči.
Ivo Glavaš, kao svojevrsni glasnogovornik te oporbene inicijative tada je ustvrdio da je Šibenik po tom ograničavanju koje zapravo znači ograničavanje slobode govora i mišljenja jednak Sjevernoj Koreji i da je gradonačelnik uveo " pravo na četiri sata demokracije godišnje" budući da se u pravili tijekom godine održe po četiri sjednice Gradskog vijeća.

 

Nakon što njihov prijedlog nije prihvaćen svi oporbeni vijećnici osim Antona Dobre napustili su sjednicu . Glavaš je ponovio tezu o Sjevernoj Koreji i Pjongjangu kazavši da bi Kim Jong Un bio oduševljen praksom našeg Gradskog vijeća te da bi i drugi vijećnici HDZ -a ispunili sve uvjete da budu gradonačelnici u nedemokratskoj Sjevernoj Koreji.

 

"Mislim da je žalosno ovo što se događa i da je HDZ u 21. stoljeću toliko nazadan da ne želi uvesti demokraciju. Oni se boje jake ujedinjene oporbe koja će ipak morati uvesti Šibenik u 21. stoljeće". Na pitanje kako to nisu ujedinjeni jer je Dobra ostao na sjednici Joško Šupe iz SDP -a je kazao da se tako on razotkrio.

 

Na početku rasprave o prijedlogu oporbe za neograničavanje"aktualca" istupio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika Dragan Zlatović kojeg je zasmetalo to što se oporba ograničavanje tumači napadom na slobodu govora i mišljenja pa je naveo podatak da je takvo ograničenje na snazi z 70 posto gradova u Hrvatskoj uključujući i Zagreb dok mu je Ivo Glavaš (Most) iz klupe dovikivao da je to neistina i da su podatci posve drukčiji.

 

Ljubica Kardum (HSU) je ustvrdila kako nju ne zanimaju drugi gradovi nego Šibenik. Citirala je članak iz Poslovnika po kojem svi vijećnici imaju pravo na istup na svakom aktualnom satu i naglasila je da je zanima samo to da to svoje pravo može ostvariti.

 

Joško Šupe je kazao kako se sve vrti oko snage pozicije nasuprot oporbi da odlučuje većinom glasova i njezinoj želji da sve ovisi o volji većine dok oni traže da se to regulira Poslovnikom.

 

Nenad Samardžija (HRAST) je upozorio da oporbi nije u interesu da aktualni sat traje neograničeno nego samo da svi dobiju šansu postaviti po dva pitanja. Vijećnik Perak je također upitao koji je razlog ograničavanje aktualca, ako vijećnici imaju pravo na dva pitanja u ograničenom trajanju,a slično su istupali i ostali oporbeni vijećnici.

 

Branimir Zmijanović (HDZ) im je pak, koristeći isključivo pravni rječnik poput nomotehnički razlozi koje vjerojatno ni njegovi vijećnici nisu razumjeli odgovorio kako im prijedlog nije "tehnički ispravan i kako je sličniji političkom pamfletu". Oporba takav stav vladajućih tumači samo time da im žele ograničiti mogućnost kritičkog istupa i postavljanja za njih neugodnih pitanja na što je reagirao gradonačelnik Burić.

 

 

"Vi znate da kod mene nema škakljivih pitanja", istaknuo je odgovarajući na primjedbe vijećniku Šupi, a kao razlog ograničavanja aktualnog sata naveo je to što oporbeni vijećnici zloupotrebljavaju govornicu za samoreklamu:"Do tog ograničavanja ne bi došlo da nismo za ovom govornicom slušali skoro pa diplomske radove umjesto kratkih pitanja. Sjednice Gradskog vijeća ne služe za to da netko ističe svoj lik i djelo nego da se donose i provode bitne odluke", rekao je. Predložio je, kao čin dobre volje, vidjevši, kaže da je ima i s jedne i druge strane. da se odluka odgodi za sljedeću sjednicu i da se do tada sve dobro analizira, ali Ivo Glavaš je u ime oporbe kazao da to nema smisla jer je riječ o političkoj odluci i pozvao na glasovanje.  

Iz kategorije: Vijesti